ßßß Cookit - przepis na Kotlety wieprzowe w sosie śmietanowym

Kotlety wieprzowe w sosie śmietanowym

nazwa

Wykonanie

Schab to nie tylko kotlety schabowe. Można przygotować z niego mnóstwo ciekawych, pysznym potraw, na przykład udusić go w sosie śmietanowym z aromatycznym przyprawami. Przepis na podstawie GuteKuche.ch .
1 duża cebula
100 ml białego wina
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka majeranku
1/4 łyżeczki mielonej kolendry
sól i pieprz do smaku
6 kotletów wieprzowych ze schabu + mąka pszenna do oprószenia
200 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 12%
1 łyżeczka mąki pszennej
olej do smażenia
1. Przygotowujemy marynatę: na niewielkiej ilości oleju szklimy obraną, pokrojoną w pióra cebulę. Dodajemy przyprawy oraz wino, zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, po czym pozostawiamy, by lekko ostygła.
Wystudzoną marynatą zalewamy lekko rozbite kotlety schabowe, upewniając się, że każdy kawałek z obu stron został pokryty. Kotlety odstawiamy do marynowania na 1-12 godzin (jeśli mamy zamiar marynować mięso powyżej 1 godziny, wstawiamy je do lodówki).
2. Kotlety wyjmujemy z marynaty (zdejmujemy z nich cebule i pozostawiamy ją w marynacie), oprószamy z obu stron mąką i obsmażamy na niewielkiej ilości oleju z obu stron, na złoto. Zalewamy pozostałą marynatą oraz wlewamy bulion. Dusimy mięso na małym ogniu, pod przykryciem, przez 20 minut, aż będzie miękkie.
Wówczas dodajemy do sosu śmietanę wymieszaną z mąką. Dokładnie mieszamy, oraz ponownie zagotowujemy.
Podajemy z ziemniakami, kaszą lub makaronem. Na zdjęciu podane są ze
Spätzlami z rumiana cebulą i boczkiem.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/07/Kotlety-wieprzowe-w-sosie-smietanowym.html