Wykonanie
Schab to nie tylko kotlety
schabowe. Można przygotować z niego mnóstwo ciekawych, pysznym potraw, na przykład udusić go w sosie
śmietanowym z aromatycznym
przyprawami. Przepis na podstawie GuteKuche.ch .

1 duża
cebula100 ml
białego wina1 łyżeczka
tymianku1 łyżeczka
majeranku1/4 łyżeczki mielonej
kolendrysól i
pieprz do smaku6 kotletów wieprzowych ze
schabu +
mąka pszenna do oprószenia200 ml
bulionu drobiowego lub warzywnego2 łyżki kwaśnej gęstej
śmietany 12%1 łyżeczka
mąki pszennejolej do smażenia1. Przygotowujemy marynatę: na niewielkiej ilości
oleju szklimy obraną, pokrojoną w
pióra cebulę. Dodajemy
przyprawy oraz
wino, zagotowujemy. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem, po czym pozostawiamy, by lekko ostygła.Wystudzoną marynatą zalewamy lekko rozbite kotlety
schabowe, upewniając się, że każdy kawałek z obu stron został pokryty. Kotlety odstawiamy do marynowania na 1-12 godzin (jeśli mamy zamiar marynować
mięso powyżej 1 godziny, wstawiamy je do lodówki).2. Kotlety wyjmujemy z marynaty (zdejmujemy z nich
cebule i pozostawiamy ją w marynacie), oprószamy z obu stron
mąką i obsmażamy na niewielkiej ilości
oleju z obu stron, na złoto. Zalewamy pozostałą marynatą oraz wlewamy
bulion. Dusimy
mięso na małym ogniu, pod przykryciem, przez 20 minut, aż będzie miękkie.Wówczas dodajemy do sosu
śmietanę wymieszaną z
mąką. Dokładnie mieszamy, oraz ponownie zagotowujemy.Podajemy z
ziemniakami,
kaszą lub
makaronem. Na zdjęciu podane są zeSpätzlami z rumiana
cebulą i
boczkiem.