Wykonanie
Dzisiaj kolejna propozycja do mojej akcji Warzywa psiankowate z
ziemniakiem w roli głównej pochodząca z książeczki
Ainy Klaviny 444 dania z
ziemniaków. Ja dodatkowo dorzuciłam
boczek i
majeranek.
Boczek, aby danie było bardziej atrakcyjne dla mojego
męża, a
majeranek na lepsze trawienie

Składniki:6 dużych
ziemniaków1 kg
kapusty1
cebula250 g
boczku parzonego
sól,
pieprzmajeranekolej3
jajkaZiemniaki gotujemy w mundurkach 20 minut, odcedzamy i studzimy.
Kapustę drobno szatkujemy i podsmażamy ok. 5 minut na
oleju roślinnym. Dolewamy
wody i dusimy kolejne 15 minut.
Ziemniaki obieramy ze skórki. Kroimy w grube plastry. Połową z nich wykładamy dno naczynia posmarowane
olejem lub
masłem. Następną warstwę tworzy
kapusta oraz pokrojony na małe kawałki
boczek posypane
majerankiem i
pieprzem. Tak przygotowane trzy warstwy posypujemy
cebulą posiekaną w kostkę. Następnie powtarzamy jeszcze raz warstwy (oprócz
cebuli) w tej samej kolejności.

Wszystko polewamy rozmąconymi
jajkami i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200° C.

Wpis bierze udział w mojej akcji Warzywa psiankowate. Wiecie, że zostało już tylko 8 dni do jej zakończenia. Zapraszam Was do dodawania przepisów.