Wykonanie
Składniki:- 2
filety z kurczaka- 30dag małych
pieczarek- 5 dag
sera pleśniowego lazur- 2 ząbki
czosnku- 100g
ryżu- 300ml białego
wytrawnego wina- ok. 1 litr
bulionu-
oregano-
tymianek-
sól i
pieprz- 1 łyżka
oliwy- 1 łyżka
mąki pszennejSposób przygotowania:1.
Kurczaka kroimy w kostkę, a
pieczarki na mniejsze kawałki. W garnku na
oliwie podsmażamy posiekany
czosnek, następnie wrzucamy
kurczaka, po kilku minutach
pieczarki, po chwili wsypujemy
mąkę, przesmażamy.2. Całość zalewamy
winem, gdy
alkohol się lekko zredukuje wlewamy
bulion, wsypujemy
ryż,
zioła i gotujemy ok. 30 min. (jeśli zupa będzie zbyt gęsta można dolać
wodę).3. Pod koniec dodajemy pokruszony
ser, gotujemy aż całkowicie się rozpuści, przyprawiamy
solą i
pieprzem.