Wykonanie
Ryż uwielbiam pod każdą postacią, w gołąbkach, kotletach, na słodko, zapiekany, czy taki jak dziś duszony w formie potrawki.Przepis nie różni się od tego na typowe risotto, ale to danie nim nie jest z uwagi na
ryż.Ciemny i twardy , po ugotowaniu w
bulionie i
winie nie jest klejacy jak risotto, a wręcz sypki. Mi osobiście bardzo smakuje, choc Mama stwierdziła, że woli wersję tradycyjną z
ryżem arborio. Ja jednak polecam , bo idealnie się moim zdaniem komponuje z chrupkimi
szparagami.
Składniki :150 g dzikiego
ryżu50 g
startego sera pecorino5
zielonych szparagów1 szklanka
mrożonej marchewki z
groszkiem5 średnich brązowych
pieczarek200 g
bulionu50 g białego
wytrawnego winasól i
pieprz do smaku1/2 łuzeczki świeżego
tymiankukilka listków świeżego
oregano do dekoracji
Sposób przygotowania:W rondelku podgrzać
olej z łyżką
masła i wrzucić
ryż, aby się zeszklił. Podlać
bulionem, wrzucić
marchewkę,
groszek i podsmażone na
maśle pieczarki. Dolać
wino i
przyprawy i dusić od czasu do czasu mieszając aż płyn wyparuje, a
ryż będzie miękki. Dodać
ser i wmieszac aby się rozpuścił.Na patelnię wrzucić łyżkę
masła,
szparagi, posolić i dusić około 5-7 minut w zależności od tego czy
szparagi mają być bardziej czy mniej chrupiące. Zdjąć z patelni i przełożyć do
ryżu wymieszać i podawać.
Smacznego.