ßßß Cookit - przepis na Dziki ryż ze szparagami, brązowymi pieczarkami i pecorino

Dziki ryż ze szparagami, brązowymi pieczarkami i pecorino

nazwa

Wykonanie

Ryż uwielbiam pod każdą postacią, w gołąbkach, kotletach, na słodko, zapiekany, czy taki jak dziś duszony w formie potrawki.Przepis nie różni się od tego na typowe risotto, ale to danie nim nie jest z uwagi na ryż.Ciemny i twardy , po ugotowaniu w bulionie i winie nie jest klejacy jak risotto, a wręcz sypki. Mi osobiście bardzo smakuje, choc Mama stwierdziła, że woli wersję tradycyjną z ryżem arborio. Ja jednak polecam , bo idealnie się moim zdaniem komponuje z chrupkimi szparagami.
Składniki :
150 g dzikiego ryżu
50 g startego sera pecorino
5 zielonych szparagów
1 szklanka mrożonej marchewki z groszkiem
5 średnich brązowych pieczarek
200 g bulionu
50 g białego wytrawnego wina
sól i pieprz do smaku
1/2 łuzeczki świeżego tymianku
kilka listków świeżego oregano do dekoracji
Sposób przygotowania:
W rondelku podgrzać olej z łyżką masła i wrzucić ryż, aby się zeszklił. Podlać bulionem, wrzucić marchewkę, groszek i podsmażone na maśle pieczarki. Dolać wino i przyprawy i dusić od czasu do czasu mieszając aż płyn wyparuje, a ryż będzie miękki. Dodać ser i wmieszac aby się rozpuścił.
Na patelnię wrzucić łyżkę masła, szparagi, posolić i dusić około 5-7 minut w zależności od tego czy szparagi mają być bardziej czy mniej chrupiące. Zdjąć z patelni i przełożyć do ryżu wymieszać i podawać.
Smacznego.
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/05/dziki-ryz-ze-szparagami-brazowymi.html