Wykonanie
O oto drugie, obiecane risotto. Risotto, którym przekonałam mojego
męża do tej wspaniałej włoskiej potrawy. Ma wspaniały
grzybowy smak. Jeśli lubicie możecie dodatkowo posypać je siekanymi
orzechami włoskimi.

Przygotowanie:
Na rozgrzaną
oliwę wrzucamy drobno pokrojoną
cebulkę i smażymy aż się zeszkli.
Wrzucamy
ryż. Lekko podsmażamy.
Dolewamy
wino i czekamy aż delikatnie odparuje.
Dolewamy stopniowo
bulion np. po 3/4 szklanki.
Ryż będzie go chłonął.
Gdy
ryż wpije jedną porcję
bulionu, dolewamy kolejną.
Kiedy
ryż nie będzie już chłonął
bulionu, dodajemy
masła.
Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w plastry.
Wrzucamy na patelnię z
oliwą.
Dodajemy
sól i
pieprz.
Podsmażamy aż lekko zbrązowieją.
Dodajemy do risotto razem z pokruszoną gorgonzolą oraz zwykłym
serem.
Dokładnie mieszamy i podajemy gorące.