Wykonanie
Sernik amerykański jest jednym z moich ulubionych serników.Jest to delikatne ciasto z kremowym,pysznym
serem,otoczone kruchym
ciastem lub
spodem z
herbatników.Podaje się go bez dodatków jednak ja,wyjątkowo zrobiłam go z
owocami sezonowymi ale można również polać ciasto polewą lub karmelem.

SKŁADNIKI : na tortownicęSPÓD :1/2 kostka
margaryny Kasi2 szklanki
mąki pszennej tortowej1
jajko1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 szklanki
cukru pudruSkładniki na ciasto przekładamy do miski,zagniatamy,wychodzi dość kleiste ciasto więc robię je w misce,schładzamy w lodówce około 1 godziny.Tortownicę smarujemy
masłem,wysypujemy
bułką tartą i wykładamy(naoliwionymi rękoma) schłodzonym,kruchym
ciastem,bardzo dobrze się formuje.
SER :500 g
sera wiaderkowego Polos3
jajka180-200 g
śmietany 30 %,ja dodałam 18 %1
cukier waniliowy1/2 szklanki
cukru1 łyżki
mąki ziemniaczanej lub
skrobi kukurydzianejDODATKOWO:500 g dowolnych
owoców u mnie
jagody i
poziomki1 i 1/2 łyżki
żelatyny spozywczej1/2 szklanki
wody1
cukier waniliowyCałe
jajka ubijamy z
cukrem i
cukrem waniliowym,dodajemy
ser i
śmietanę,dokładnie mieszamy dosypując
mąkę,masa powinna być gładka i dość lejąca.
Ser wylewamy na przygotowane ciasto w tortownicy.Formę zakrywamy folią aluminiową,ponieważ czas pieczenia jest długi unikniemy dzięki temu spieczenia wierzchu ciasta(nie wstawiam sernika do dodatkowej formy z
wodą,jak w przepisie,tak pieczony jest równie pyszny).Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 * C około 30 minut i zmniejszamy temperaturę do 160 * C ,ściągamy folię aluminiową i pieczemy następne 30 minut.Po tym czasie sprawdzamy na środku ciasta,patykiem do szaszłyków czy
ser się zsiadł,jeżeli jest jeszcze lejący wydłużamy czas pieczenia.Wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik na godzinę aby odpoczął.Gdy ciasto jest już zimne,wysypujemy na wierzch umyte,osuszone
owoce.
Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w ciepłej wodzie,dodajemy
cukier waniliowy.Kiedy
żelatyna zacznie tężeć,wylewamy ją równomiernie na
owoce,lub smarujemy pędzelkiem i schładzamy w lodówce.

