ßßß Cookit - przepis na SERNIK AMERYKAŃSKI Z GLAZUROWANYMI OWOCAMI

SERNIK AMERYKAŃSKI Z GLAZUROWANYMI OWOCAMI

nazwa

Wykonanie

Sernik amerykański jest jednym z moich ulubionych serników.Jest to delikatne ciasto z kremowym,pysznym serem,otoczone kruchym ciastem lub spodem z herbatników.Podaje się go bez dodatków jednak ja,wyjątkowo zrobiłam go z owocami sezonowymi ale można również polać ciasto polewą lub karmelem.
SKŁADNIKI : na tortownicę
SPÓD :
1/2 kostka margaryny Kasi
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
Składniki na ciasto przekładamy do miski,zagniatamy,wychodzi dość kleiste ciasto więc robię je w misce,schładzamy w lodówce około 1 godziny.
Tortownicę smarujemy masłem,wysypujemy bułką tartą i wykładamy(naoliwionymi rękoma) schłodzonym,kruchym ciastem,bardzo dobrze się formuje.
SER :
500 g sera wiaderkowego Polos
3 jajka
180-200 g śmietany 30 %,ja dodałam 18 %
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
1 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
DODATKOWO:
500 g dowolnych owoców u mnie jagody i poziomki
1 i 1/2 łyżki żelatyny spozywczej
1/2 szklanki wody
1 cukier waniliowy
Całe jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym,dodajemy ser i śmietanę,dokładnie mieszamy dosypując mąkę,masa powinna być gładka i dość lejąca.Ser wylewamy na przygotowane ciasto w tortownicy.Formę zakrywamy folią aluminiową,ponieważ czas pieczenia jest długi unikniemy dzięki temu spieczenia wierzchu ciasta(nie wstawiam sernika do dodatkowej formy z wodą,jak w przepisie,tak pieczony jest równie pyszny).
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 * C około 30 minut i zmniejszamy temperaturę do 160 * C ,ściągamy folię aluminiową i pieczemy następne 30 minut.Po tym czasie sprawdzamy na środku ciasta,patykiem do szaszłyków czy ser się zsiadł,jeżeli jest jeszcze lejący wydłużamy czas pieczenia.
Wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik na godzinę aby odpoczął.
Gdy ciasto jest już zimne,wysypujemy na wierzch umyte,osuszone owoce.Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w ciepłej wodzie,dodajemy cukier waniliowy.Kiedy żelatyna zacznie tężeć,wylewamy ją równomiernie na owoce,lub smarujemy pędzelkiem i schładzamy w lodówce.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/06/sernik-amerykanski-z-glazurowanymi.html