Wykonanie
Szaleństwo piernikowe u mnie już się zaczęło. Zapach
korzennych przypraw wprawia mnie w cudowny nastrój i wypełniam nim dom z ogromną radością.Dzisiaj mam już za sobą dwa, pierniki oczywiście.Krajanką, którą upiekłam zachwyciłam się na warsztatach z Liską Mórawską. Nie tylko ja, wszyscy warsztatowicze co do jednego, nawet dzieci. Przy okazji pochwalę się, że tym razem asystowałam Elizie.Upiekłam krajankę z jej przepisu i zajrzałam na swojego bloga, a tu, zapomniałam o nim całkowicie, bardzo podobny wypiek, z lutego, trochę za późno jak na świąteczny, który z kolei pożyczyłam od Patrycji z bloga
Trufla..Tak czy inaczej, krajanka jest wspaniała, tak świąteczna jak tylko świąteczny piernik może być.Można ją upiec wcześniej, zapakować do puszki, będzie jeszcze lepsza, tylko czy
doczeka...

Składniki:ciasto3 1/3 kubka
mąki pszennej, w tym 1/2 kubka
mąki orkiszowej1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 i 1/2 opakowania
przyprawy piernikowejszczypta
soli1/2 kubka
miodu3/4 kubka
cukru1/2 kostki
masła1
jajkogarść drobno posiekanych
orzechów włoskich2 łyżeczki kandyzowanej
skórki pomarańczowejdo przełożenia:
powidła śliwkowe i marcepanMarcepan:pasta migdałowa - ja kupiłam gotowy marcepan w kostce, można też zrobić samemu z przepisu poniżej1/2 kubka
cukru pudru2
żółtka1/3 kubka
mąki1 łyżka
mlekapo 1 łyżce
soku pomarańczowego i
cytrynowego1 łyżeczka ekstraktu
migdałowegoPasta migdałowa:1 1/2 kubka
migdałów mielonych
migdałów1 1/2 kubka
cukru pudru1
białko1 łyżeczka ekstraktu
migdałowegoszczypta
soliSkładniki wymieszałam i wyrobiłam na gładką masę. Schłodziłam w lodówce, masa musi być zimna przed kolejnym etapem.Przygotowanie marcepanu:Pastę
migdałową roztarłam z
cukrem pudrem, dodałam pozostałe składniki i dobrze wymieszałam.
Lukier:1 kubek
cukru pudru3 łyżki
brandy (
alkohol można w całości zastąpić
sokiem z cytryny czy
pomarańczy)1 słoik
powideł śliwkowych, najlepiej domowej roboty

Jak zrobiłam:1. Rozgrzałam piekarnik do 180'C. Blaszkę 36 x 25cm wyłożyłam papierem do pieczenia.2.
Mąkę wymieszałam z proszkiem,
sodą i
solą, dodałam grubo posiekane
orzechy i skórkę.
Miód,
cukier i
masło rozgrzałam w dużym rondlu, dodałam
przyprawę piernikową i całość wymieszałam.Dodawałam porcjami
mąkę, ciągle mieszając, ciasto powinno odchodzić od ścianek rondla.Zdjęłam z ognia, żeby lekko przestygło, dodałam
jajko i wymieszałam dokładnie. Na blacie szybko wyrobiłam ciasto.3. Ciasto podzieliłam na dwie części, każdą rozwałkowałam na prostokąt wielkości rozmiarów blaszki. Jedną przeniosłam na spód blaszki, wyłożyłam na nią masę marcepanową, a na marcepanie rozprowadziłam warstwę
powideł śliwkowych. Przykryłam drugą częścią ciasta.Piekłam 25 - 30 minut, aż wierzch leciutko się zrumienił.Wyjęłam, lekko przestudziłam i jeszcze ciepłe polukrowałam. Po wystudzeniu pokroiłam na kawałki.Można przechowywać w szczelnej puszce.