ßßß
Składniki:Ciasto:3 1/3 szklanki maki1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki przyprawy do piernikaszczypta soli1/2 szklanki miodu1 szklanka cukru1/2 kostki masła1 jajko1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów1/2 szklanki skórki pomarańczowejWarstwa marcepanowa:225g pasty migdałowej (tej)1/2 szklanki cukru2 żółtka1/3 szklanki mąki1 łyżka mleka1 łyżka soku pomarańczowego1 łyżka soku cytrynowego1 łyżeczka olejku migdałowegopowidła śliwkoweLukier alkoholowy:1 niepełna szklanka cukru pudru3 - 4 łyżki brandy (w oryginale koniak)Wykonanie:Formę 33x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Pastę marcepanową wymieszać z cukrem. Dodać pozostałe składniki masy i utrzeć całość.Przesiać mąkę, sodę, dodać orzechy i skórkę. Miód, masło i cukier podgrzać nie doprowadzając do wrzenia. Kiedy wszystko się połączy dodać przyprawy i wymieszać. Dodawać powoli mieszankę mąki i orzechów mieszając. Kiedy całość zacznie odchodzić od ścianek rondla zdjąć z ognia i przestudzić. Do chłodnej masy dodać jajko i ponownie wymieszać.Jeszcze ciepłe ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na wymiary blaszki. Jedną część wyłożyć na spód blachy. Rozsmarować masę marcepanową zostawiają przynajmniej 1 cm brzeg. Na masę posmarować powidła (około pół słoiczka). Na wierzch wyłożyć drygi kawałek ciasta i dokładnie zlepić brzegi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 25-30 minut.Gotową krajankę wyjąć z piekarnika. Ciepłe ciasto posmarować lukrem i odstawić na kilkanaście godzin. Następnego dnia pokroić na kawałki.. Schować do puszki, przekładają poszczególne warstwy papierem do pieczenia. Krajanka powinna stać minimum 1 tydzień.