Wykonanie
Kolejny przepis Bajaderki, po paście migdałowej. Krajanka, która jest dość słodka, ale zapewniam Was, że warto ją zrobić. Poza marcepanem wyraźnie czuć w niej
przyprawę do piernika,
skórki pomarańczowe. A
alkoholowy lukier tylko dopełnia całość. Ja musiałam moją krajankę potrzymać w lodówce, aby masa marcepanowa dobrze stężała.



Składniki:Ciasto:3 1/3 szklanki
maki1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
przyprawy do piernikaszczypta
soli1/2 szklanki
miodu1 szklanka
cukru1/2 kostki
masła1
jajko1/2 szklanki drobno posiekanych
orzechów1/2 szklanki
skórki pomarańczowejWarstwa marcepanowa:225g pasty migdałowej (tej)1/2 szklanki
cukru2
żółtka1/3 szklanki
mąki1 łyżka
mleka1 łyżka
soku pomarańczowego1 łyżka
soku cytrynowego1 łyżeczka
olejku migdałowegopowidła śliwkoweLukier alkoholowy:1 niepełna szklanka
cukru pudru3 - 4 łyżki
brandy (w oryginale
koniak)Wykonanie:Formę 33x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Pastę marcepanową wymieszać z
cukrem. Dodać pozostałe składniki masy i utrzeć całość.Przesiać
mąkę,
sodę, dodać
orzechy i skórkę.
Miód,
masło i
cukier podgrzać nie doprowadzając do wrzenia. Kiedy wszystko się połączy dodać
przyprawy i wymieszać. Dodawać powoli mieszankę
mąki i
orzechów mieszając. Kiedy całość zacznie odchodzić od ścianek rondla zdjąć z ognia i przestudzić. Do chłodnej masy dodać
jajko i ponownie wymieszać.Jeszcze ciepłe ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na wymiary blaszki. Jedną część wyłożyć na spód blachy. Rozsmarować masę marcepanową zostawiają przynajmniej 1 cm brzeg. Na masę posmarować powidła (około pół słoiczka). Na wierzch wyłożyć drygi kawałek ciasta i dokładnie zlepić brzegi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 25-30 minut.Gotową krajankę wyjąć z piekarnika. Ciepłe ciasto posmarować lukrem i odstawić na kilkanaście godzin. Następnego dnia pokroić na kawałki.. Schować do puszki, przekładają poszczególne warstwy papierem do pieczenia. Krajanka powinna stać minimum 1 tydzień.