Wykonanie

Do świąt zostało jeszcze trochę czasu, ale zdaję sobie sprawę z tego, że wiele osób już zbiera przepisy i planuje z wyprzedzeniem świąteczne pieczenie. Pierniczki z poniższego przepisu piekłam rok temu, przed świętami nie zdążyłam ich wrzucić, więc czekały aż 12 miesięcy na publikację... :) W smaku to typowy, cięższy piernik. Powiedziałabym, że posmakuje tradycjonalistom - pomimo tego, że surowe ciasto nie leżakuje, przypomina mi w konsystencji i smaku pierniczki staropolskie. Po upieczeniu należy pamiętać, że pierniczki powinny odstać kilka dni przed jedzeniem, żeby zdążyły nawilgnąć i zmięknąć. Jeśli weźmiecie się za pieczenie na 4-7 dni przed ucztą, na pewno nikt sobie na nich zębów nie połamie ;) Żeby przyspieszyć mięknięcie
ciasteczek, polecam włożyć do puszki w której są przechowywane połówkę
jabłka - to stary i sprawdzony sposób.Teraz nie pozostaje mi nic innego, jak zachęcić Was do korzystania z zasobów Lisiej Kawiarenki podczas przygotowań do tegorocznych świąt! :)Składniki (na ok. 80 niedużych pierniczków):Ciasto:200 g
miodu150 g
masła1
jajko1
żółtko500 g
mąki pszennej10 g
sody oczyszczonej2 łyżki
przyprawy do piernika200 g
cukru pudru (jeśli lukrujemy, można nawet całkowicie pominąć)30 g smażonej
skórki pomarańczowej (u mnie zamiast tego
orzechy)
Lukier (opcjonalnie):50 g
cukru150 g
cukru pudru1 łyżeczka
soku z cytryny5-6 kropli
olejku migdałowegoW rondelku rozpuścić
masło z
miodem, wymieszać do połączenia i wystudzić. Wbić
jajko i
żółtko, połączyć. W misce wymieszać
mąkę,
sodę,
przyprawę do piernika,
cukier puder i skórkę pomarańczową/orzechy. Mieszankę wysypać na blat, zrobić wgłębienie i wlać do niego mokre składniki. Zagnieść gładkie, lśniące ciasto. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 7 mm, nie trzeba go zbyt mocno podsypywać
mąką. Wycinać pierniczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 º C, przez 10-16 minut (zależnie od wielkości
ciastek).Po wystudzeniu pierniczki można udekorować lukrem.
Cukier puder wsypać do miski.
Cukier- kryształ wsypać do rondelka, dodać 2 łyżki gorącej
wody i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać
sok z cytryny i
olejek migdałowy, wymieszać. Tak przygotowany, gorący
syrop wlać powoli do
cukru pudru, miksując na niskich obrotach. Kiedy
lukier osiągnie jednolitą konsystencję i zadowalającą gęstość (można ją regulować dodając odrobinę
cukru pudru lub rozcieńczając
wodą). Pierniczki dekorować ciepłym lukrem, odstawić do stwardnienia. Przechowywać w zamkniętej puszce.Smacznego!

Źródło przepisu: "Kuchnia polska. Tylko sprawdzone przepisy"