Wykonanie

Skoro w rodzinnych stronach spadł już pierwszy, porządny śnieg, to czas najwyższy wystartować ze świątecznymi przepisami. Jako pierwsze w kolejce stanęły pierniczki staropolskie - nie bez powodu, bo ciasto na nie należy zagnieść z wyprzedzeniem, już 2-3 tygodnie przed świętami. Szykujcie więc chłodne miejsce w domu i spójrzcie na listę potrzebnych składników :) Jak na przepis o "staropolskim" rodowodzie przystało, pierniczki są bogate w prawdziwy
miód. Nie warto szczędzić tego składnika, jeśli chcemy uzyskać piernik o prawdziwie tradycyjnym smaku i konsystencji. Poniższe pierniczki dodatkowo nadziane są powidłami śliwkowymi, które idealnie pasują smakiem, a przy okazji pomagają
ciastkom szybciej zmięknąć. Polewa nie jest niezbędna, ale zamarzyły mi się pierniczki nawiązujące do stylu shabby chic i postanowiłam niedbale udekorować je cienką warstwą
mlecznego lukru. Nie dość, że dobrze smakują, to włożone w ozdobny słoik, posłużą jako ozdoba świątecznego stołu!Składniki (na ok. 50 nadziewanych pierniczków):Pierniczki:500 g
mąki pszennej250 g
miodu150 g
masła180 g
cukru1
jajko2
żółtka1,5 łyżeczki
sody80 ml
mleka2 łyżki
przyprawy do piernikasłoiczek
powideł śliwkowych dla uszlachetnienia można dodać np. posiekane
orzechy lub
skórkę pomarańczowąLukier mleczny:1/2 szkl.
cukru pudru1-2 łyżki
mlekałyżka
cukru migdałowego (pozostają po nim kryształki na ciastkach)W rondelku umieścić
miód,
cukier,
masło i
przyprawę do piernika. Na małym ogniu doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika i przestudzić. Dodać
mąkę,
jajko i
żółtka, wyrabiać do momentu uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
Sodę rozpuścić w
mleku i natychmiast dodać do ciasta, ugniatając. Na koniec można wmieszać ulubione
bakalie. Ciasto przełożyć do szklanego lub kamiennego naczynia, nakryć ściereczką i pozostawić w chłodnym miejscu na 2-3 tygodnie. Po tym czasie ciasto rozwałkować na podsypanej
mąką stolnicy (nie za cienko!) i wykrawać pierniczki. Pomiędzy dwa skrawki ciasta wkładać niecałą łyżeczkę powideł i sklejać brzegi
ciastek. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 º C, przez ok. 15-20 minut (najlepiej przepołowić jednego pierniczka na próbę i sprawdzić, czy się dopiekł). Wystudzić i włożyć do puszki na 3-4 dni, do zmięknięcia. Przed tym można je jeszcze polukrować. W tym celu wszystkie składniki na
lukier zmiksować, regulując jego gęstość poprzez dodawanie
mleka lub
cukru pudru. Dekorować pierniki, pozostawić do całkowitego wyschnięcia i schować do puszki.Smacznego!



Źródło przepisu: "Kuchnia polska. Tylko sprawdzone przepisy", Wydawnictwo Olesiejuk