Wykonanie

Od kilku lat piekę tę krajankę na Święta Bożego Narodzenia. Była dla mnie wielkim odkryciem, gdy po raz pierwszy zobaczyłam ją na pięknej fotografii Bajaderki, czyli Ani H. naszej rodaczki mieszkającej od wielu lat w Stanach Zjednoczonych.Siedem lat temu w naszym
kraju nie były dostępne różne
przyprawy, aromaty naturalne,
bakalie, a także foremki do wykrawania
ciastek, formy do ciast o bajkowych kształtach, patery, wymyślne przyrządy kuchenne i roboty planetarne. Nie było też tylu co teraz kolorowych
pism i magazynów o tematyce kulinarnej. Bajaderka, nasza forumowa koleżanka, chętnie dzieliła się z nami swoją kulinarną pasją. Piekła i gotowała wspaniałe ciasta i potrawy. Fotagrafowała je i zamieszczała na forum. Zawsze czekałam na jej wpisy z niecierpliwością. Ania chętnie tłumaczyła przepisy i dzieliła się swoją wiedzą kulinarną i doświadczeniem. Jej przepisy były zawsze niezawodne i krążą w internecie do dziś.

Za jej pośrednictwem w październiku 2006 roku bywalczynie forum sprowadziły do Polski ponad 250 wykrawaczek do pierników (w tym wiele kompletów). To była szalona akcja! Miałam okazję być jej koordynatorką. Dziewczyny wybierały określone wykrawaczki z wybranych dwóch sklepów w USA, Ania je zamówiła, a następnie przesłała na mój adres w Polsce. Stąd, były rozesłane do kilku miast i stamtąd trafiły do poszczególnych uczestniczek tego "przemytu". Myślę, że dzisiaj wiele osób w ogóle nie może sobie tergo wyobrazić. Były emocje, zabawa i dużo śmiechu. Dużo zabawy, dużo śmiechu i dużo życzliwości.Nie ma już tamtego forum. Zostały wspomnienia, ale też znajomości, przyjaźnie, a nawet małżeństwa.

(zwana potocznie Krajanką Bajaderki)ciastopół szklanki
miodu3/4 szklanki
cukru155 g
masła4 łyżeczki
przyprawy piernikowej3 i pół szklanki
maki pszennej1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliorzechy włoskie,
skórka pomarańczowa1
jajkomasa marcepanowa225 g pasty migdałowej*pół szklanki
cukru1/3 szklanki
maki pszennej1 łyżka
mleka1 łyżka soku z
pomarańczy1 łyżka
soku z cytryny1 łyżeczka esencji migdałowej
powidła śliwkowelukierMiód,
cukier i
masło rozgrzać w dużym garnku. Dodać
przyprawę piernikową.Nie gotować. Gdy składniki będą płynne dodać do nich stopniowo
mąkę z
sodą,
proszkiem do pieczenia i
solą. Łyżką wymieszać ciasto. Ciasto będzie twarde, kruszące się. Przestudzić lekko, około pół godziny. Przełożyć do misy robota, dodać
jajko,
skórkę pomarańczową i
orzechy i za pomocą haka wyrobić ciasto, odchodzące od ścianek miski. Ciasto wyłożyć na blat i jeszcze trochę wyrobić, podsypując
mąką. Jeszcze ciepłe podzielić na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach 23x30 cm. Wałkować na papierze do pieczenia lub macie silikonowej. Na jednym placku rozsmarować masę marcepanową, zostawiając dookoła jedno centymetrowy margines. Na warstwie marcepanu rozsmarować cienka warstwę powideł. Przykryć drugim plackiem przenosząc go razem z papierem do pieczenia. Zdjąć z wierzchu papier. Obie warstwy ciasta piernikowego zlepić ze sobą, zamykając w środku marcepan z powidłami.Piec około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Wyjąć z piekarnika i ostudzić.Lekko ciepłe polukrować lukrem z
cukru pudru i
soku cytrynowego.Można dodać trochę aromatycznego
alkoholu.Pozostawić do następnego dnia na blacie kuchennym.Pokroić na równe, najlepiej kwadratowe kawałki. Przechowywać w puszce.Krajankę można upiec 2-3 tygodnie przed Świętami.

* Pasta migdałowa1 i pół szklanki mielonych
migdałów bez skórki1 i pół szklanki
cukru pudru1
białko1 łyżeczka ekstraktu
migdałowegoZe wszystkich składników zagnieść jednolite ciasto. Zostawić na 6-8 godzin w lodówce.