ßßß



Składniki na placuszki:600 g obranej dyni hokkaido150 g serka Almette jogurtowego3 cienkie cebulki dymki1 jajko2 czubate łyżki mąki10 gałązek natki pietruszkicurry, sól, pieprz do smakuolej do smażeniaSkładniki na dip:100 g serka Almette z czosnkiem niedźwiedzim3-4 łyżki jogurtu naturalnego1/2 łyżeczki soku z cytryny1 łyżeczka oliwy z oliweksól, pieprz do smakuPrzygotowanie:Obraną dynię utrzeć na tarce o grubych oczkach.Dymkę i pietruszkę drobno pokroić.Warzywa i serek wymieszać, dodać jajko i mąkę.Masę na placuszki przyprawić solą, pieprzem i curry.Odstawić na 15 minut, aby masa nieco stężała.Placuszki smażyć na oleju na średnio rozgrzanej patelni.Składniki dipu dokładnie wymieszać i przyprawić.Ciepłe placuszki podawać wraz z dipem.Smacznego