Wykonanie
Jeszcze kilka lat temu budziło zdziwienie, gdy pytałam w warzywniaku o
dynię. Dziś
dynia już na dobre zagościła na
polskich stołach i zaczyna robić coraz większą karierę. Najczęściej z dyni gotujemy zupy, ale coraz śmielej używamy jej jako składnika farszy, gulaszu, ciast, placków.Z dyni i
serka jogurtowego przygotowałam przepyszne, puszyste placuszki. Dobrze smakują na ciepło i na zimno. Dodatkiem do placuszków jest delikatny w smaku dip
czosnkowy. Dip jest połączeniem
serka z
czosnkiem niedźwiedzim i
jogurtu, doskonale pasuje do placuszków.
Składniki na placuszki:600 g obranej dyni hokkaido150 g
serka Almette jogurtowego3 cienkie
cebulki dymki1
jajko2 czubate łyżki
mąki10 gałązek
natki pietruszkicurry,
sól,
pieprz do smaku
olej do smażeniaSkładniki na dip:100 g
serka Almette z
czosnkiem niedźwiedzim3-4 łyżki
jogurtu naturalnego1/2 łyżeczki
soku z cytryny1 łyżeczka
oliwy z oliweksól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:Obraną
dynię utrzeć na tarce o grubych oczkach.
Dymkę i
pietruszkę drobno pokroić.Warzywa i
serek wymieszać, dodać
jajko i
mąkę.Masę na placuszki przyprawić
solą,
pieprzem i
curry.Odstawić na 15 minut, aby masa nieco stężała.Placuszki smażyć na
oleju na średnio rozgrzanej patelni.Składniki dipu dokładnie wymieszać i przyprawić.Ciepłe placuszki podawać wraz z dipem.Smacznego