ßßß Cookit - przepis na Placuszki dyniowo-serowe z dipem czosnkowym

Placuszki dyniowo-serowe z dipem czosnkowym

nazwa

Wykonanie

Jeszcze kilka lat temu budziło zdziwienie, gdy pytałam w warzywniaku o dynię. Dziś dynia już na dobre zagościła na polskich stołach i zaczyna robić coraz większą karierę. Najczęściej z dyni gotujemy zupy, ale coraz śmielej używamy jej jako składnika farszy, gulaszu, ciast, placków.
Z dyni i serka jogurtowego przygotowałam przepyszne, puszyste placuszki. Dobrze smakują na ciepło i na zimno. Dodatkiem do placuszków jest delikatny w smaku dip czosnkowy. Dip jest połączeniem serka z czosnkiem niedźwiedzim i jogurtu, doskonale pasuje do placuszków.
Składniki na placuszki:
600 g obranej dyni hokkaido
150 g serka Almette jogurtowego
3 cienkie cebulki dymki
1 jajko
2 czubate łyżki mąki
10 gałązek natki pietruszki
curry, sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Składniki na dip:
100 g serka Almette z czosnkiem niedźwiedzim
3-4 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obraną dynię utrzeć na tarce o grubych oczkach.
Dymkę i pietruszkę drobno pokroić.
Warzywa i serek wymieszać, dodać jajko i mąkę.
Masę na placuszki przyprawić solą, pieprzem i curry.
Odstawić na 15 minut, aby masa nieco stężała.
Placuszki smażyć na oleju na średnio rozgrzanej patelni.
Składniki dipu dokładnie wymieszać i przyprawić.
Ciepłe placuszki podawać wraz z dipem.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2014/09/placuszki-dyniowo-serowe-z-dipem.html