ßßß Cookit - przepis na Zupa meksykańska z pulpecikami

Zupa meksykańska z pulpecikami

nazwa

Wykonanie

Cześć!
W dalszym ciągu będę Was uparcie zachęcać do jedzenia zup. Niektórzy twierdzą, że zupą nie da się najeść. Wręcz przeciwnie! Wystarczy dodać do niej takie składniki, aby była bardziej treściwa. Tym razem proponuję pikantną zupę po meksykańsku.
SKŁADNIKI:
mięso mielone wieprzowe(ja użyłam około 250g mięsa na 6 porcji)
jajko
kasza manna
marchew, pietruszka, seler
pół papryki czerwonej i pół żółtej
1 puszka fasoli czerwonej
3 łyżki kukurydzy
cebula
4 ząbki czosnku
koncentrat pomidorowy
przyprawy (podane w przepisie)
WYKONANIE:
Gotujemy bulion warzywny z marchewki, pietruszki i selera na kostce wołowej, z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na oleju, następnie dodajemy do wywaru. Mięso mielone doprawiamy, dodajemy rozgniecione dwa ząbki czosnku, jajko, ok.2 łyżki kaszy manny i wyrabiamy masę mięsną. Formujemy pulpeciki na jeden kęs i wrzucamy do bulionu. Po 10 min. gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojoną paprykę i dwa pozostałe ząbki czosnku. Gotujemy jeszcze przez chwilę, następnie dokładamy fasolę i kukurydzę, doprawiamy ziołami prowansalskimi, majerankiem, ostrą papryką, solą i pieprzem. Zupę zagęszczamy mąką wymieszaną z wodą.
Smacznego!
Źródło:http://lubimy-kucharzyc.blogspot.com/2014/01/zupa-meksykanska-z-pulpecikami.html