Wykonanie
Cześć!W dalszym ciągu
będę Was uparcie zachęcać do jedzenia zup. Niektórzy twierdzą, że zupą nie da się najeść. Wręcz przeciwnie! Wystarczy dodać do niej takie składniki, aby była bardziej treściwa. Tym razem proponuję pikantną zupę po meksykańsku.SKŁADNIKI:
mięso mielone wieprzowe(ja użyłam około 250g
mięsa na 6 porcji)
jajkokasza mannamarchew,
pietruszka,
selerpół
papryki czerwonej i pół żółtej1 puszka
fasoli czerwonej3 łyżki
kukurydzycebula4 ząbki
czosnkukoncentrat pomidorowyprzyprawy (podane w przepisie)WYKONANIE:Gotujemy
bulion warzywny z
marchewki,
pietruszki i
selera na kostce wołowej, z dodatkiem
liścia laurowego i
ziela angielskiego.
Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na
oleju, następnie dodajemy do
wywaru.
Mięso mielone doprawiamy, dodajemy rozgniecione dwa ząbki
czosnku,
jajko, ok.2 łyżki
kaszy manny i wyrabiamy masę
mięsną. Formujemy pulpeciki na jeden kęs i wrzucamy do
bulionu. Po 10 min. gotowania dodajemy
koncentrat pomidorowy, pokrojoną
paprykę i dwa pozostałe ząbki
czosnku. Gotujemy jeszcze przez chwilę, następnie dokładamy
fasolę i
kukurydzę, doprawiamy
ziołami prowansalskimi,
majerankiem,
ostrą papryką,
solą i
pieprzem. Zupę zagęszczamy
mąką wymieszaną z
wodą.Smacznego!