ßßß
wegańskie, bezglutenowe(tortownica o śred. 20-23 cm)- 125 g orzechów laskowych, podpieczonych w piekarniku lub uprażonych na suchej patelni- 125 g migdałów, podpieczonych w piekarniku lub uprażonych na suchej patelni- 100 g płatków migdałowych, podprażonych na suchej patelni- 100 g suszonych fig, niezbyt drobno pokrojonych- 75 g suszonych daktyli, niezbyt drobno pokrojonych- 50 g suszonych śliwek, najlepiej kalifornijskich, niezbyt drobno pokrojonych- 25 g suszonej żurawiny- 25 g skrobi z tapioki / ziemniaczanej- 50 g mąki ryżowej- 1 łyżka kakao- 1 łyżeczka cynamonu- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego, utłuczonych w moździerzu- 1/4 nasion kolendry, utłuczonych w moździerzu- 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu- 150 g ksylitolu / (możesz użyć cukru trzcinowego)- 175 g syropu klonowego / miodu- 30 g oleju kokosowego- skórka otarta z 1 pomarańczy- kilka kropel ekstraktu migdałowegoDno i boki tortownicy smarujemy olejem i wykładamy papierem do pieczenia.W misce łącze: orzechy laskowe, migdały, płatki migdałowe, figi, daktyle, śliwki, żurawinę, mąki, kakao, przyprawy i skórkę pomarańczową.Do rondelka wrzucam ksylitol, olej kokosowy, ekstrakt migdałowy i syrop klonowy (miód). Podgrzewam na średnim ogniu, do chwili aż wszystkie składniki się rozpuszczą i się połączą. Gdy masa zacznie się pienić, zmniejszam palnik na minimum i gotuję ok. 3-4 min (masa nie może przekroczyć 120 st. C).Gorący syrop od razu przelewam do miski z bakaliami i szybko i dokładnie wymieszać.Masę przekładam do formy i przyciskam ją do dna (za pomocą wilgotnej łyżki).Piekę ok. 35 min. w temperaturze 160 st. C (termoobieg). Uważam, by wierzch się nie przypalił.Gotowe Panforte wyjmuję z piekarnik, studzę w formie ok. 4 h. Po tym czasie wyjmuję je z formy. Nie martwcie się, że jest ono miękkie, gdyż stężeje podczas studzenia i w trakcie przechowywania. Można je posypać zwykłym cukrem pudrem z ksylitolu.Gotowe Panforte przechowujemy w temperaturze pokojowej, szczelnie zamknięte w puszce do 3 miesięcy.Smacznego!