ßßß Cookit - przepis na Delikatna potrawka z kurczaka z cytryną i koperkiem

Delikatna potrawka z kurczaka z cytryną i koperkiem

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię pikantne smaki, ale od czasu do czasu mam ochotę na jakieś bardzo delikatne danie. W takich przypadkach świetnie sprawdza się pyszna potrawka z gotowanym mięsem kurczaka, koperkiem i cytryną. Ja podałam potrawę z kuskusem, ale idealnym dodatkiem będzie również kasza jaglana lub ryż. Przepis znalazłam tutaj, smacznego:) dla 3 osób:
4 spore udka z kurczaka (całe),
włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, ćwierć selera),
ok. 4 łyżek śmietanki 18%,
cebula,
łyżka masła,
łyżka lub dwie mąki,
sok wyciśnięty z jednej cytryny,
sól, pieprz, pęczek koperku, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i ziarenek pieprzu
Udka umyć, warzywa z włoszczyzny obrać i pokroić na kawałki. Przyrządzić wywar: mięso i warzywa zalać wodą, dodać ziele, pieprz w ziarenkach i liść laurowy, gotować ok. 1.5 godziny, co jakiś czas zbierając szumowiny. Gotowy można przefiltrować przez sito wyłożone gazą. Wyciągnąć składniki z wywaru, ściągnąć mięso z udek i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, przesmażyć na małej ilości oleju, dodać mięso i zalać uprzednio przyrządzonym wywarem ( powinien być 2 cm ponad mięsem). Wrzucić łyżkę masła, pokrojone warzywa z wywaru (opcjonalnie), dolać sok z cytryny i gotować na małym ogniu około 10 minut. Zagęścić potrawkę mąką rozmieszaną ze śmietanką, doprawić, wymieszać i dodać koperek. Podawać z kaszą, ryżem lub ziemniakami.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/05/delikatna-potrawka-z-kurczaka-z-cytryna.html