Wykonanie
Piekłam w tortownicy o średnicy 24 cmKRUCHY SPÓD:200g
mąki pszennej100g
masła100g
cukru1
jajko1 łyżeczka
proszku do pieczeniaZ powyższych składników zagniatamy kruche ciasto i wykładamy dno formy wcześniej wysmarowanej
masłem.Nakłuwamy widelcem i wsadzamy na 30 minut do lodówki. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni góra-dół i podpiekamy przez ok.18 minut. Wyjmujemy i studzimy.MASA SEROWA:1kg
sera białego 3-krotnie z mielonego (użyłam z wiaderka)150g
serka twarogowego do smarowania o smaku
jabłko-
gruszka (dostępne w
sieci biedronka z firmy delikate) można użyć także naturalnego200g
cukru pudru4
jajka1 łyżka
mąki pszennej3 łyżki
kaszy mannykilka kropel
aromatu waniliowegoJajka ucieramy razem z
cukrem pudrem oraz
twarożkiem.Następnie po łyżce dodajemy
sera i cały czas miksujemy.Na sam koniec dodajemy
kaszę,
mąkę oraz aromat mieszamy tylko do połączenia się składników.Na podpieczony kruchy spód wylewamy masę
serową.Pieczemy w 180 stopniach góra-dół przez ok.50 minut (kontrolujcie czas pieczenia).Wierzch sernika ma być spreżysty.Jeżeli uznacie,że sernik jest jeszcze nie dopieczony a wierzch zacznie Wam się palić to nałożcie wolię aluminiową i pieczcie dalej.Sernik studzimy w zamkniętym piekarniku przez ok.30 minut następnie otwieramy drzwiczki piekarnika.
MUS JABŁKOWY:1kg
jabłek ( u mnie były
jabłka słodkie)100g
cukru10g
cukru wanilinowego2 łyżeczki
cynamonu2
galaretki o smaku
pomarańczowymJabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę.Przekładamy do garnka dodajemy
cukry oraz
cynamon i gotujemy.Gotujemy do momentu aż
jabłka zaczną puszczać sok i zaczną się rozpadać.U mnie to zajęło ok.15 minut.Do gorących
jabłek wsypujemy dwie
galaretki i dokładnie mieszamy.Wszystko przekładamy do blendera i miksujemy.Gotowy mus odstawiamy do ostygnięcia na ok.1h.Następnie wykładamy na wierzch ostudzonego sernika.Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.Smacznego :)