Wykonanie
Czekoladowe brioche! Po makowych brioszkach przyszła
pora na brioche
czekoaldowe. Wyszły pyszne, bardzo maślane jak to brioche, a żeby było fajnie to upiekłam je w muffinkowej foremce. Muffinkowy kształt, fajny smaczek po prostu
czekoladowe brioche na śniadanie! Oj rozpieszczam moich mężczyzn! Brioszki to ich ulubione maślane bułeczki.
Czekoladowe briocheSkładniki20 brioszek700 g
pszennej mąki120 g
cukru30 g świeżych
drożdży400 ml
mleka, podgrzanego do 37ºC180 g miękkiego
masła1
żółtkoNadzienie
czekoladowe100 g + 50 g
gorzkiej czekolady, u mnie 70%6 łyżki golden
syropu2 łyżka
śmietanki
Rozpuść
drożdże w podgrzanym
mleku. Dodaj
cukier,
mąkę,
żółtko i zagnieć ciasto. Używasz kuchennego robota użyj haka do mieszania. Kiedy już wszystkie składniki się połączą dodaj miękkie
masło. Zarabiaj aż
masło zostanie wchłonięte. Przykryj ciasto folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Wyjmij ciasto z misy i złóż w kopertę. Odstaw na 10 minut po czym rozwałkuj na dwa prostokąty placek o grubości 0,5 cm. W kąpieli
wodnej rozpuść
czekoladę,
syrop i
śmietankę. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Przestudzoną
czekoladą posmaruj
drożdżowe placki, posyp pokruszoną
czekoladą i
zwiń w rulon. Pokrój na krążki grubości 2 cm i ułóż w muffinkowej blaszce posmarowanej tłuszczem. Piecz brioche w nagrzanym piekarniku na 175ºC przez około 25 minut. Wyjmij brioche z formy i ostudź na metalowej kratce.Polecane przepisySłodkie bułeczki z
kardamonem,
czekoladą i
orzechamiPuszyste brioszki ze
śliwkamiCynamonowe bułeczki z
kardamonemMaślane bułeczki z
morelami i
kokosemBułeczki z
jagodami odrywane