ßßß
Wyczerpał mi się zapas słodkich bułeczek i drożdżówek w zamrażalce. Upiekłam dzisiaj ślimaczki drożdżowe z nutellą . Strzał w dziesiątkę, bo takie czekoladowe ślimaczki smakują super i prawdę mówiąc znowu pustki…
Składniki:Ciasto drożdżowe50 g drożdży150 g masła, miękkiego2 ½ dl mleka2 ½ dl śmietanki1½ łyżeczki soli100 ml cukru1 łyżeczka kardamonu, ugniecionego w moździerzu3 st żółtka1,3 l mąki pszennejNadzienie1 słoik nutellii5 łyżek czekolady, grubo posiekanej, około 100 gramjajko do posmarowaniaWykonanie:Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku i śmietanie. Dodaj cukier, mąkę, kardamon i sól. Zacznij zagniatać ciasto przy pomocy asystenta kuchennego lub ręcznie. Dodaj żółtka i masło. wyrabiaj ciasto przez 20 minut, po czym odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.Rozwałkuj dwa prostokąty o wielkości 25 x 40 cm i posmaruj nutellą,a nastepnie pokrusz czekoladę. Zwiń w rulon i pokrój na 2 cm grubości kawałki. Posmaruj jajkiem i ponownie zostaw do wyrośnięcia na 30 minut.Piecz ślimaczki w piekarniku na 225ºC (termoobieg) przez 10 minut.
Polecane przepisySzwedzkie bułeczki z cynamonem i perłowym cukremSłodkie bułeczki z kardamonem, czekoladą i orzechamiSłodkie cynamonki z jagodamiPrawie dietetyczne drożdżówkiOwsiane bułeczki z cynamonem