ßßß Cookit - przepis na Słodkie cynamonki z jagodami

Słodkie cynamonki z jagodami

nazwa

Wykonanie

Szwedzkie, słodkie bułeczki cynamonowe przeszły u mnie ostatnio metamorfozę. Tym razem upiekłam cynamonki z jagodami .
Do wypieku tego typu bułeczek mam mój wypróbowany przepis, który lekko zmodyfikowałam, a mianowicie dodałam więcej cukru i tłuszczu, no i oczywiście te cudowne w smaku jagody.
Przepis na cynamonki z jagodami (28 sztuk)
Składniki :
50 drożdży, świeżych
5 dl ciepłego mleka
100 g roztopionego masła
2 dl cukru
1 łyżeczka soli
14-15 dl mąki
Nadzienie
100g masła
1 ½ dl cukru
1 łyżka cynamonu
5 dl świeżych jagód
2 dl cukru perłowego
1 jajko do posmarowania
Wykonanie:
Roztop masło. Pokrusz drożdże z cukrem w misce i zalej ciepłym mlekiem.
Dodaj mąkę po trochu i sól. Wyrób ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, 15 minut mechanicznie.
Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 30 minut.
Wyłóż ciasto i podziel na dwie części. Rozwałkuj na dwa prostokąty.
Wymieszaj składniki na nadzienia i rozsmaruj na plackach. Posyp równomiernie jagodami, a następnie zwin w rulon i podziel na krążki o grubości 2 cm.
Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej pergaminem. Niech jeszcze porosną ze 30 minut.
Posmaruj bułeczki rozmąconym jajkiem i posyp perłowym cukrem.
Piecz cynamonki z jagodami w temperaturze 250 º C, termoobieg, około 10 minut.
Polecane przepisy
Bułeczki nadziewane masą marcepanową i gruszką
Ślimaczki drożdżowe z nutellą
Szwedzkie bułeczki z cynamonem i perłowym cukrem
No to jeszcze raz jagodowo
Słodkie bułeczki z kardamonem, czekoladą i orzechami
Źródło:http://codojedzenia.pl/slodkie-cynamonki-z-jagodami