Wykonanie

Szwedzkie, słodkie bułeczki
cynamonowe przeszły u mnie ostatnio metamorfozę. Tym razem upiekłam
cynamonki z
jagodami .

Do wypieku tego typu bułeczek mam mój wypróbowany przepis, który lekko zmodyfikowałam, a mianowicie dodałam więcej
cukru i tłuszczu, no i oczywiście te cudowne w smaku
jagody.

Przepis na
cynamonki z
jagodami (28 sztuk)Składniki :50
drożdży, świeżych5 dl ciepłego
mleka100 g roztopionego
masła2 dl
cukru1 łyżeczka
soli14-15 dl
mąkiNadzienie100g
masła1 ½ dl
cukru1 łyżka
cynamonu5 dl świeżych
jagód2 dl
cukru perłowego1
jajko do posmarowaniaWykonanie:Roztop
masło. Pokrusz
drożdże z
cukrem w misce i zalej ciepłym
mlekiem.Dodaj
mąkę po trochu i
sól. Wyrób ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, 15 minut mechanicznie.Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 30 minut.Wyłóż ciasto i podziel na dwie części. Rozwałkuj na dwa prostokąty.Wymieszaj składniki na nadzienia i rozsmaruj na plackach. Posyp równomiernie
jagodami, a następnie
zwin w rulon i podziel na krążki o grubości 2 cm.Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej pergaminem. Niech jeszcze porosną ze 30 minut.Posmaruj bułeczki rozmąconym
jajkiem i posyp perłowym
cukrem.Piecz
cynamonki z
jagodami w temperaturze 250 º C, termoobieg, około 10 minut.Polecane przepisyBułeczki nadziewane masą marcepanową i
gruszkąŚlimaczki
drożdżowe z nutelląSzwedzkie bułeczki z
cynamonem i perłowym
cukremNo to jeszcze raz
jagodowoSłodkie bułeczki z
kardamonem,
czekoladą i
orzechami