ßßß
Szwedzkie, słodkie bułeczki cynamonowe przeszły u mnie ostatnio metamorfozę. Tym razem upiekłam cynamonki z jagodami .
Do wypieku tego typu bułeczek mam mój wypróbowany przepis, który lekko zmodyfikowałam, a mianowicie dodałam więcej cukru i tłuszczu, no i oczywiście te cudowne w smaku jagody.
Przepis na cynamonki z jagodami (28 sztuk)Składniki :50 drożdży, świeżych5 dl ciepłego mleka100 g roztopionego masła2 dl cukru1 łyżeczka soli14-15 dl mąkiNadzienie100g masła1 ½ dl cukru1 łyżka cynamonu5 dl świeżych jagód2 dl cukru perłowego1 jajko do posmarowaniaWykonanie:Roztop masło. Pokrusz drożdże z cukrem w misce i zalej ciepłym mlekiem.Dodaj mąkę po trochu i sól. Wyrób ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, 15 minut mechanicznie.Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 30 minut.Wyłóż ciasto i podziel na dwie części. Rozwałkuj na dwa prostokąty.Wymieszaj składniki na nadzienia i rozsmaruj na plackach. Posyp równomiernie jagodami, a następnie zwin w rulon i podziel na krążki o grubości 2 cm.Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej pergaminem. Niech jeszcze porosną ze 30 minut.Posmaruj bułeczki rozmąconym jajkiem i posyp perłowym cukrem.Piecz cynamonki z jagodami w temperaturze 250 º C, termoobieg, około 10 minut.Polecane przepisyBułeczki nadziewane masą marcepanową i gruszkąŚlimaczki drożdżowe z nutelląSzwedzkie bułeczki z cynamonem i perłowym cukremNo to jeszcze raz jagodowoSłodkie bułeczki z kardamonem, czekoladą i orzechami