ßßß
Składniki:25 g świeżych drożdży370 ml ciepłego mlekamielony kardamon (wg gustu- ja dodałam nasiona z 5 ziaren)2 jajkaszczypta soli200 g cukru50 g masłaok 800 g mąki500 g jeżyn lub jagód50 g cukru -do posypania drożdżówekWykonanie:Drożdże rozpuść w ciepłym mleku. Jajka lekko ubij i dodaj do niech kardamon, cukier, stopione masło, sól, mleko z drożdżami i 500 g mąki. Wymieszaj całość i stopniowo dodawaj resztę mąki. Wyrób przez chwilę. Następnie włóż do miski przykryj czystą ściereczką o odstaw do wyrośnięcia na godzinę lub aż podwoi swoją objętość. W tym czasie zajmij się owocami. Umyj je i przełóż do dużej miski. Ugnieć je (możesz to zrobić ubijakiem do ziemniaków ale ja zrobiłam to rękami -polecam użyć gumowych rękawiczek:)). Wyrośnięte ciasto rozciągnij na podsypanym mąką blacie. Tak aby tworzył kartkę papieru formatu A4. I przystępujemy do najtrudniejszej części:) Za pomocą łyżki cedzakowej przełóż owoce na ciasto. Staraj się zebrać jak najmniej soku. Rozprowadź owoce na cieście. brzegi ciasta zwiń do środka (tworząc kopertę). I dalej zwijaj i ściskaj ciasto. Pokrój je na 8 części. Z każdej formuj wałek i zawiąż jak węzeł końcówki sklejając do środka. Układaj bułki na blaszce wyłożonej papierem lub matą do pieczenia. Posyp je cukrem i jeśli chcesz kilkoma jeżynami. Przykryj je ściereczką i odstaw na kolejne 20 minut. Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni i piecz drożdżówki przez ok 25-30 minut. Aż będą rumiane.Smacznego!