Wykonanie
Dzisiaj dzień cynamonowej bułeczkiTak, tak jak
pisałam w zeszłym roku Szwedzi tak uwielbiają swoje
cynamonki, że nawet ogłosili czwarty październik ich dniem. Moje dzieci od tygodnia nadawały, że muszę koniecznie upiec te pyszne
cynamonowe bułeczki, ale tym razem zadałam sobie trochę więcej trudu.Najpierw zrobiłam zakwas na
pszennej mące… no wiem, że jesteście zdziwieni. Ja też byłam, bo nie wiedziałam, że takowy zakwas jest możliwy. Słodkie
cynamonowe bułeczki na zakwasie to moje pierwsze podejście i obiecuję, że nie ostatnie.
Ciasto na zakwasie jest bez porównania o wiele lżejsze, pulchniejsze i ma typowy aromat. Bułeczki zachowują świeżość o wiele dłużej niż normalne
drożdżowe wypieki. Spróbujcie sami, a jutro przepis na zakwas i nie tylko.
Składniki: na 24
cynamonowe bułeczki50 g zakwasu na
pszennej mące50 świeżych
drożdży300 ml
mleka600 g
mąki pszennej100 g
cukru½ łyżeczki
kardamonu, grubo zmielonego125 g miękkiego
masła½ łyżeczki
soli1 małe
jajko + 1
jajko do pędzlowaniaszczypta
soliNadzienie
cynamonowe100 g miękkiego
masła90 g
cukru1 ½ łyżki
cynamonuDo posypania3 łyżki perłowego
cukruWykonanie:Wymieszaj zakwas z
mlekiem i pokruszonymi
drożdżami. Dodaj
jajko,
mąkę i
cukier i zagnieć elastyczne ciasto. Zagniataj przez 5 minut na wolnych obrotach.Dodaj
sól i
kardamon i zagniataj przez jeszcze przez 10 minut. Pod koniec dodaj kawałki miękkiego
masła.Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Wyjmij ciasto na oprószoną stolnicę, rozciągnij lekko i złóż kilka
razy. przykryj ściereczką i znowu pozostaw do wyrośnięcia. Powtórz czynność składania, niech ciasto odpocznie teraz 10 minut.Podziel ciasto na dwie równe części i rozwałkuj na 3 mm cienkie prostokąty.Z podanych składników zrób utrzyj nadzienie. Posmaruj nim placki i złóż je na pół. Każdy placek pokrój w paski o szerokości 2 cm.Zawiń pasek
między kciukiem, a palcem wskazującym i uformuj plecioną bułeczkę. Posmaruj bułeczki roztrzepanym
jajkiem i posyp perłowym
cukrem. Pozostaw
bułki do wyośnięcia na 30 minut.Piecz
cynamonki na 200ºC (termoobieg) przez 10 minut.
Polecane przepisySłodkie
cynamonki z
jagodamiTłusty czwartek po szwedzkuPrawie dietetyczne drożdżówki
Szafranowe bułeczki lussekatter