ßßß
Ciasto na zakwasie jest bez porównania o wiele lżejsze, pulchniejsze i ma typowy aromat. Bułeczki zachowują świeżość o wiele dłużej niż normalne drożdżowe wypieki. Spróbujcie sami, a jutro przepis na zakwas i nie tylko.
Składniki: na 24 cynamonowe bułeczki50 g zakwasu na pszennej mące50 świeżych drożdży300 ml mleka600 g mąki pszennej100 g cukru½ łyżeczki kardamonu, grubo zmielonego125 g miękkiego masła½ łyżeczki soli1 małe jajko + 1 jajko do pędzlowaniaszczypta soliNadzienie cynamonowe100 g miękkiego masła90 g cukru1 ½ łyżki cynamonuDo posypania3 łyżki perłowego cukruWykonanie:Wymieszaj zakwas z mlekiem i pokruszonymi drożdżami. Dodaj jajko, mąkę i cukier i zagnieć elastyczne ciasto. Zagniataj przez 5 minut na wolnych obrotach.Dodaj sól i kardamon i zagniataj przez jeszcze przez 10 minut. Pod koniec dodaj kawałki miękkiego masła.Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Wyjmij ciasto na oprószoną stolnicę, rozciągnij lekko i złóż kilka razy. przykryj ściereczką i znowu pozostaw do wyrośnięcia. Powtórz czynność składania, niech ciasto odpocznie teraz 10 minut.Podziel ciasto na dwie równe części i rozwałkuj na 3 mm cienkie prostokąty.Z podanych składników zrób utrzyj nadzienie. Posmaruj nim placki i złóż je na pół. Każdy placek pokrój w paski o szerokości 2 cm.Zawiń pasek między kciukiem, a palcem wskazującym i uformuj plecioną bułeczkę. Posmaruj bułeczki roztrzepanym jajkiem i posyp perłowym cukrem. Pozostaw bułki do wyośnięcia na 30 minut.Piecz cynamonki na 200ºC (termoobieg) przez 10 minut.
Polecane przepisySłodkie cynamonki z jagodamiTłusty czwartek po szwedzkuPrawie dietetyczne drożdżówkiSzafranowe bułeczki lussekatter