Wykonanie
Dostałam w prezencie
śliwki i postanowiłam upiec brioszki, duże, puszyste, wypełnione soczystymi
owocami drożdżówki. Ciasto na broszki dochodziło przez noc w lodówce, a na drugi dzień jeszcze w temperaturze pokojowej. Kiedy już ciasto powiększyło objętość nadeszła
pora na formowanie brioszek, kolejne wyyrastanie i pieczenie. Warto było czekać całą noc na takie super puszyste słodkie bułeczki !

Puszyste brioszki ze
śliwkamiSkładniki: na 12 brioszek450 g
pszennej mąki15 g świeżych
drożdży100 ml
mleka3
jajka + 1
jajko do posmarowania70 g
cukru180 g miękkiego
masła, u mnie solone12 dużych
śliwek, u mnie
śliwki z lekko odchodzącą pestkąKruszonka60 g roztopionego
masła70 g
pszennej mąki5 łyżek
cukru½ łyżeczki
waniliowego ekstraktu

Rozgnieć
drożdże z dwoma łyżkami
cukru w małym garnuszku. Dodaj
mleko i tyle
mąki, aż rozczyn będzie gęsty jak kwaśna
śmietana. Przykryj folią i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Używając cały rozczyn zarób ciasto na brioszki dodając po kolei
mąkę,
cukier,
jajka, a na końcu miękkie
masło. Ciasto powinno być bardzo puszyste. Czas zagniatania za pomocą kuchennego asystenta to 15 minut. Przykryj ciasto folią i wstaw do lodówki na noc. Na drugi dzień wyjmij ciasto z lodówki, zamieszaj kilka minut w robocie i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. W
między czasie wymieszaj składniki na kruszonkę i włóż do lodówki na 30 minut.Podziel ciasto na 12 równych porcji, uformuj okrągłe bułeczki. W każdą bułeczkę wciśnij po jednej śliwce, przekrojonej na pół. Lekko spłaszcz. Posmaruj brioszki rozmąconym
jajkiem i posyp kruszonką.

Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Piecz brioszki w nagrzanym piekarniku na 180ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 15 stopni więcej) przez około 10 minut. Brioszki powinny być rumiane.Polecane przepisyBułeczki z
jagodami odrywane
Cynamonowe bułeczki z
kardamonemCzekoladowe briocheMaślane bułeczki z
morelami i
kokosem