ßßß
Puszyste brioszki ze śliwkamiSkładniki: na 12 brioszek450 g pszennej mąki15 g świeżych drożdży100 ml mleka3 jajka + 1 jajko do posmarowania70 g cukru180 g miękkiego masła, u mnie solone12 dużych śliwek, u mnie śliwki z lekko odchodzącą pestkąKruszonka60 g roztopionego masła70 g pszennej mąki5 łyżek cukru½ łyżeczki waniliowego ekstraktu
Rozgnieć drożdże z dwoma łyżkami cukru w małym garnuszku. Dodaj mleko i tyle mąki, aż rozczyn będzie gęsty jak kwaśna śmietana. Przykryj folią i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Używając cały rozczyn zarób ciasto na brioszki dodając po kolei mąkę, cukier, jajka, a na końcu miękkie masło. Ciasto powinno być bardzo puszyste. Czas zagniatania za pomocą kuchennego asystenta to 15 minut. Przykryj ciasto folią i wstaw do lodówki na noc. Na drugi dzień wyjmij ciasto z lodówki, zamieszaj kilka minut w robocie i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. W między czasie wymieszaj składniki na kruszonkę i włóż do lodówki na 30 minut.Podziel ciasto na 12 równych porcji, uformuj okrągłe bułeczki. W każdą bułeczkę wciśnij po jednej śliwce, przekrojonej na pół. Lekko spłaszcz. Posmaruj brioszki rozmąconym jajkiem i posyp kruszonką.
Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Piecz brioszki w nagrzanym piekarniku na 180ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 15 stopni więcej) przez około 10 minut. Brioszki powinny być rumiane.Polecane przepisyBułeczki z jagodami odrywaneCynamonowe bułeczki z kardamonemCzekoladowe briocheMaślane bułeczki z morelami i kokosem