Składniki2 porcje300 g dyni (zważonej przed obraniem, użyłam hokkaido)1/4 cebuli1 łyżeczka czerwonej pasty curry (lub po łyżeczce startego czosnku i imbiru)1/3 puszki mleka kokosowego4 różyczki brokuła (świeżego lub mrożonego)ok. 1/3 szklanki bulionukawałeczek ostrej papryczkisos rybny lub sól morskaopcjonalnie - listek kafiru250 g świeżego łososiado podania: kolendra, ugotowany ryż, limonkaPrzygotowanieDynię obrać i pokroić w kosteczkę. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni na 2 łyżkach mleka kokosowego podsmażyć pastę curry lub imbir i czosnek. Dodać dynię, cebulę i smażyć co chwilę mieszając przez około 2 minuty. Dodać listek kafiru jeśli go mamy.Wlać resztę mleka kokosowego i zagotować. Dodać brokuła (mrożonego nie trzeba rozmrażać) i gotować przez ok. 10 minut co chwilę mieszając. Wlewać stopniowo bulion i gotować dynię przez ok. 5 - 10 minut aż będzie bardzo miękka i powstanie sos. W międzyczasie co chwilę zamieszać.Dodać posiekaną papryczkę chili bez pestek i doprawić sosem rybnym (1 łyżka) lub szczyptą soli morskiej. Odciąć skórkę z łososia, opłukać, pokroić w kosteczkę i włożyć w sos. Gotować przez ok. 5 minut co chwilę obracając łososia na inną stronę.Sos można rozcieńczać dodatkowym bulionem lub wodą, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Posypać kolendrą. Podawać z ryżem i cząstką limonki.