ßßß
 
            
         Składniki na 4 porcje:ok. 5 cm kawałek imbiru2 ząbki czosnku posiekane1 średnia cebula posiekana1/2 łyżeczki kurkumy2 łyżeczki zielonej pasty currykilka suszonych liści limonki kaffirok. 1 kg wieprzowiny gulaszowej (np. łopatki)1/4 szklanki oleju arachidowego1 łyżka koncentratu tamaryndowego1 szklanka wrzątku2 łyżki sosu rybnegook. 20 ząbków marynowanego czosnku2 łyżeczki startego cukru palmowego1. W moździerzu rozetrzeć liście limonki na pył. Zmiksować razem z imbirem, cebulą, świeżym czosnkiem, pastą curry oraz kurkumą. Można dolać nieco oleju.2. Wieprzowinę pokroić w kostkę o boku 2 cm. Wymieszać z pastą przyprawową i wstawić do lodówki na minimum pół godziny.3. Olej rozgrzać w woku lub na dużej patelni (rondlu) i obsmażyć na nim wieprzowinę na złocisty kolor. Zajmie to około 10-15 minut.4. Koncentrat z tamaryndowca rozpuścić we wrzątku, wymieszać z sosem rybnym. Dodać do mięsa i dusić bez przykrycia 15 minut.5. Dodać marynowany czosnek i cukier i gotować jeszcze ok. 5-10 minut w razie potrzeby dolewając nieco wody. Należy potrawę dość często mieszać.6. Podawać, gdy nieco zgęstnieje, najlepiej w miseczkach razem z ryżem jaśminowym.Przepis dodaję do akcji Kuchnia tajska 2015.
Składniki na 4 porcje:ok. 5 cm kawałek imbiru2 ząbki czosnku posiekane1 średnia cebula posiekana1/2 łyżeczki kurkumy2 łyżeczki zielonej pasty currykilka suszonych liści limonki kaffirok. 1 kg wieprzowiny gulaszowej (np. łopatki)1/4 szklanki oleju arachidowego1 łyżka koncentratu tamaryndowego1 szklanka wrzątku2 łyżki sosu rybnegook. 20 ząbków marynowanego czosnku2 łyżeczki startego cukru palmowego1. W moździerzu rozetrzeć liście limonki na pył. Zmiksować razem z imbirem, cebulą, świeżym czosnkiem, pastą curry oraz kurkumą. Można dolać nieco oleju.2. Wieprzowinę pokroić w kostkę o boku 2 cm. Wymieszać z pastą przyprawową i wstawić do lodówki na minimum pół godziny.3. Olej rozgrzać w woku lub na dużej patelni (rondlu) i obsmażyć na nim wieprzowinę na złocisty kolor. Zajmie to około 10-15 minut.4. Koncentrat z tamaryndowca rozpuścić we wrzątku, wymieszać z sosem rybnym. Dodać do mięsa i dusić bez przykrycia 15 minut.5. Dodać marynowany czosnek i cukier i gotować jeszcze ok. 5-10 minut w razie potrzeby dolewając nieco wody. Należy potrawę dość często mieszać.6. Podawać, gdy nieco zgęstnieje, najlepiej w miseczkach razem z ryżem jaśminowym.Przepis dodaję do akcji Kuchnia tajska 2015.