Wykonanie
Gaeng phed moo - oryginalna nazwa mojej nowej potrawy, która jest równie szybka jak ostatnia propozycja
kurczaka w
sosie meksykańskim. Czas jaki poświęciłam na przyrządzenie tego
słonecznego carry to zaledwie 20 minut.. Zaczęły mi się podobać te proste, krótko czasowe dania o znakomitych barwach jak i smakach. Nie wiem czy wciskacie do potraw
limonkę lub
cytrynę...bądź dodajecie trawę cytrynową? w kilku daniach u mnie było to konieczne ze względu na orientalność potrawy i ku mojemu zaskoczeniu smakowało pysznie ...letnio i delikatnie. Kilka przepisów i postanowiłam te składniki dodawać zawsze gdy tylko pojawiają się w składzie :-) uznałam je za niezbędne! Tym przepisem żegnam się z
wami na czas moich wakacji i życzę wspaniałej pogody każdego dnia do końca miesiąca :-)
źródło: Ken Hom "Łatwa kuchnia tajska"Składniki:450g
udek z kurczaka1 1/2 łyżki
oleju roślinnego2 łyżki tajskiej czerwonej pasty
carry3 łyżki pokrojonego w paski galangalu lub
imbiru (ja dałam pastę
imbirową)1 łyżeczka mielonej
kurkumy2 łyżki
czosnku drobno posiekanego400ml
mleka kokosowego ( ja użyłam pół porcji)2 łyżki
sosu rybnego4 liście kaffiru lub 1 łyżka pokrojonej w paseczki skórki
limonki2 łyżeczki
cukrugarść tajskiej lub zwyczajnej
bazylii ( ja pominęłam)
Przygotowanie:Pokroić
mięso w kawałki lub paski i odstawić.Rozgrzać wok i wlać
olej.Kiedy tłuszcz będzie gorący dodać pastę
carry i smażyć 30 sekund, mieszając.Wrzucić kawałki
mięsa i smażyć przez minutę, mieszając aż
mięso będzie całkowicie pokryte pastą.Wyjąć kawałki
mięsa i odstawić (ja nie wyciągałam)Wrzucić do woka
imbir,
kurkumę oraz
czosnek i smażyć 10 sekund.Dodać
mleko kokosowe,
sos rybny, skórkę
limonki oraz
cukier, zagotować i dusić 5 minut.Włożyć
mięso do sosu i dusić 3 minuty, aż będzie gotowe. Posypać liśćmi
bazylii i zamieszać po raz ostatni.Podawać od razu.Ja posypałam
pietruszką i podałam z
ryżem.
Smacznego!