ßßß Cookit - przepis na Tajskie curry z kurczaka

Tajskie curry z kurczaka

nazwa

Wykonanie

Gaeng phed moo - oryginalna nazwa mojej nowej potrawy, która jest równie szybka jak ostatnia propozycja kurczaka w sosie meksykańskim. Czas jaki poświęciłam na przyrządzenie tego słonecznego carry to zaledwie 20 minut.. Zaczęły mi się podobać te proste, krótko czasowe dania o znakomitych barwach jak i smakach. Nie wiem czy wciskacie do potraw limonkę lub cytrynę...bądź dodajecie trawę cytrynową? w kilku daniach u mnie było to konieczne ze względu na orientalność potrawy i ku mojemu zaskoczeniu smakowało pysznie ...letnio i delikatnie. Kilka przepisów i postanowiłam te składniki dodawać zawsze gdy tylko pojawiają się w składzie :-) uznałam je za niezbędne! Tym przepisem żegnam się z wami na czas moich wakacji i życzę wspaniałej pogody każdego dnia do końca miesiąca :-)
źródło: Ken Hom "Łatwa kuchnia tajska"
Składniki:
450g udek z kurczaka
1 1/2 łyżki oleju roślinnego
2 łyżki tajskiej czerwonej pasty carry
3 łyżki pokrojonego w paski galangalu lub imbiru (ja dałam pastę imbirową)
1 łyżeczka mielonej kurkumy
2 łyżki czosnku drobno posiekanego
400ml mleka kokosowego ( ja użyłam pół porcji)
2 łyżki sosu rybnego
4 liście kaffiru lub 1 łyżka pokrojonej w paseczki skórki limonki
2 łyżeczki cukru
garść tajskiej lub zwyczajnej bazylii ( ja pominęłam)
Przygotowanie:
Pokroić mięso w kawałki lub paski i odstawić.
Rozgrzać wok i wlać olej.
Kiedy tłuszcz będzie gorący dodać pastę carry i smażyć 30 sekund, mieszając.
Wrzucić kawałki mięsa i smażyć przez minutę, mieszając aż mięso będzie całkowicie pokryte pastą.
Wyjąć kawałki mięsa i odstawić (ja nie wyciągałam)
Wrzucić do woka imbir, kurkumę oraz czosnek i smażyć 10 sekund.
Dodać mleko kokosowe, sos rybny, skórkę limonki oraz cukier, zagotować i dusić 5 minut.
Włożyć mięso do sosu i dusić 3 minuty, aż będzie gotowe. Posypać liśćmi bazylii i zamieszać po raz ostatni.
Podawać od razu.
Ja posypałam pietruszką i podałam z ryżem.
Smacznego!
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2011/08/tajskie-curry-z-kurczaka.html