Wykonanie
            Gaeng phed moo - oryginalna nazwa mojej nowej potrawy, która jest równie szybka jak ostatnia propozycja 
kurczaka w 
sosie meksykańskim. Czas jaki poświęciłam na przyrządzenie tego 
słonecznego carry to zaledwie 20 minut.. Zaczęły mi się podobać te proste, krótko czasowe dania o znakomitych barwach jak i smakach. Nie wiem czy wciskacie do potraw 
limonkę lub 
cytrynę...bądź dodajecie trawę cytrynową? w kilku daniach u mnie było to konieczne ze względu na orientalność potrawy i ku mojemu zaskoczeniu smakowało pysznie ...letnio i delikatnie. Kilka przepisów i postanowiłam te składniki dodawać zawsze gdy tylko pojawiają się w składzie :-) uznałam je za niezbędne! Tym przepisem żegnam się z 
wami na czas moich wakacji i życzę wspaniałej pogody każdego dnia do końca miesiąca :-)

źródło: Ken Hom "Łatwa kuchnia tajska"Składniki:450g 
udek z kurczaka1 1/2 łyżki 
oleju roślinnego2 łyżki tajskiej czerwonej pasty 
carry3 łyżki pokrojonego w paski galangalu lub 
imbiru (ja dałam pastę 
imbirową)1 łyżeczka mielonej 
kurkumy2 łyżki 
czosnku drobno posiekanego400ml 
mleka kokosowego ( ja użyłam pół porcji)2 łyżki 
sosu rybnego4 liście kaffiru lub 1 łyżka pokrojonej w paseczki skórki 
limonki2 łyżeczki 
cukrugarść tajskiej lub zwyczajnej 
bazylii ( ja pominęłam)

Przygotowanie:Pokroić 
mięso w kawałki lub paski i odstawić.Rozgrzać wok i wlać 
olej.Kiedy tłuszcz będzie gorący dodać pastę 
carry i smażyć 30 sekund, mieszając.Wrzucić kawałki 
mięsa i smażyć przez minutę, mieszając aż 
mięso będzie całkowicie pokryte pastą.Wyjąć kawałki 
mięsa i odstawić (ja nie wyciągałam)Wrzucić do woka 
imbir, 
kurkumę oraz 
czosnek i smażyć 10 sekund.Dodać 
mleko kokosowe, 
sos rybny, skórkę 
limonki oraz 
cukier, zagotować i dusić 5 minut.Włożyć 
mięso do sosu i dusić 3 minuty, aż będzie gotowe. Posypać liśćmi 
bazylii i zamieszać po raz ostatni.Podawać od razu.Ja posypałam 
pietruszką i podałam z 
ryżem.

Smacznego!