Słodko - pikantna rozkosz dla podniebienia.Inspirowane przepisem Roberta Makłowicza.Jeśli lubicie tajską kuchnię - koniecznie wypróbujcie, a nie pożałujecie :)SKŁADNIKI500 g mięsa z udek kurczaka(mogą być też piersi)2 szt. dojrzałego mango1 puszka mleczka kokosowego(400 ml)2 łyżki czerwonej pasty curry3 cm kawałek świeżego imbiru3 ząbki czosnku1 kłącze trawki cytrynowej(gdyby nie była dostępnamożna pominąć)1-2 czerwone papryczki chili1 łyżka cukru trzcinowego1 łyżka sosu rybnegosok z 1 limonkiświeża kolendra2-3 woreczki ryżu jaśminowegoPRZYGOTOWANIERyż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.Mleczko kokosowe wlewamy do garnka, dodajemy pastę curry i gotujemy na małym ogniu, aż pasta się rozpuści. Dodajemy posiekany drobno czosnek, pokrojony w cienkie talarki imbir oraz obraną i posiekaną trawkę cytrynową. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę - gotujemy około 7 minut. Mango obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Dodajemy do curry. Wrzucamy papryczkę pokrojoną w cienkie paski (bez pestek).Doprawiamy sokiem z limonki,cukrem i sosem rybnym. Całość gotujemy jeszcze 4-5 minut.Podajemy z ryżem jaśminowym i posypujemy kolendrą. Mega pyszne :) Smacznego!!!