ßßß Cookit - przepis na Tajskie curry z wieprzowiny z kurkumą

Tajskie curry z wieprzowiny z kurkumą

nazwa

Wykonanie

Letni, zapracowany czas i sezon na młode warzywa, które najprzyjemniej jeść na surowo. Dlatego do głowy uderzyło mi tajskie curry, które wymaga tylko mięsa, przypraw i mleka kokosowego; błyskawiczne przygotowanie genialnie wykorzystuje walory delikatnej, szlachetnej polędwiczki wieprzowej. Wszystko, co potrzebne, czekało w spiżarni, a akcja była krótka . Polecam z ryżem i misą świeżej, sezonowej zieleni. Przepis pochodzi z „Łatwej kuchni tajskiej” Ken'a Hom'a .
Składniki (na 2-3 porcje):
polędwiczka wieprzowa (pokrojona w plastry o grubości 3-4mm)
łyżka oleju
2 łyżki czerwonej pasty curry
1 łyżeczka kurkumy w proszku
2 średnie ząbki czosnku (pokrojonego na cienkie plasterki)
łyżka imbiru w zalewie (drobno posiekanego)
400ml mleka kokosowego
2 suszone liście kaffiru (lub łyżka pokrojonej skórki limonki)
2 łyżki sosu rybnego (plus więcej do smaku)
szczypta cukru
kilka liści bazylii tajskiej lub zwyczajnej
Rozgrzać woka, patelnię, lub szeroki rondel o grubym, nieprzywierającym dnie. Wlać olej i włożyć pastę curry. Podgrzewać ją na średnim ogniu przez 30 sekund, po czym zwiększyć ogień, dorzucić mięso. Smażyć przez 1 minutę, ciągle mieszając, tak, by całe pokryło się pastą.
Mięso wyjąć, wrzucić na patelnię czosnek, imbir i kurkumę, smażyć przez 10 sekund.
Wlać mleko kokosowe, sos rybny, dodać liście kaffiru i cukier, zagotować, dusić 5 minut.
Do sosu wrzucić mięso, delikatnie wymieszać, dusić 3 minuty.
Listki bazylii pokroić; część wsypać do curry i wymieszać, resztą posypać gotowe porcje. Podawać od razu.
Źródło:http://smakiem.blogspot.com/2011/06/tajskie-curry-z-wieprzowiny-z-kurkuma.html