Wykonanie
Wczoraj wrzuciłem przepis na sos do potraw satay. Dziś sama potrawa. Nietypowa, tajska wersja w odróżnieniu od typowo indonezyjskiej - z
wieprzowiny. Marynata jest genialna i dzięki niej
mięso idealnie komponuje się z gęstym dipem :)Składniki (ok. 12 szaszłyczków):600 g
schabuząbek
czosnkudwie
czerwone chillitrzy centymetrowy kawałek
imbirułyżeczka kuminułyżeczka
kurkumyłyżka
sosu sojowego2 łyżki
sosu rybnegoćwierć krążka
cukru palmowegołodyga
trawy cytrynowejdwie łyżki
oleju arachidowegopatyczki do szaszłykówPokroić
mięso w centymetrową kostkę. Składniki marynaty zmiksować w blenderze na gładką masę. Włożyć
mięso do marynaty, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej 4 godzin.
Mięso nabić na patyczki do szaszłyków tak, aby pół patyczka pozostała wolna - u nas było to po 6 kawałków
mięsa na szaszłyk (najlepiej patyczki wcześniej namoczyć w wodzie). Grillować na grillu tradycyjnym, elektrycznym lub patelni grillowej na średnim ogniu. Często obracać, uważając, aby się nie przypaliły. Podawać z
ostrym sosem
orzechowym.