Wykonanie
Dzisiaj proponuję Wam pyszne
śledziki, na które przepis znalazłam w książce Camilli Läckberg Smaki z Fjällbacki .

Składniki:4
matjasyzalewa:100 ml
octu spirytusowego600 ml
wody1 łyżeczka
solisos:1 łyżka
musztardy Dijon3 łyżki
śmietany jogurtowej3 łyżki
majonezuskórka z 1
cytryny (u mnie 1 łyżka
soku z cytryny)
sól,
pieprz1 łyżka posiekanego
koperku1 łyżka posiekanego
świeżego estragonu (u mnie 1 łyżeczka suszonego)1 łyżka posiekanego
szczypiorku1 ząbek
czosnkudodatki:100 g
sera żółtego (w oryginale dojrzały
ser Svecia)
chleb żytnikilka
rzodkiewek (u mnie
kiełki rzodkiewki)1
czerwona cebulakoperek,
rzeżucha100 g
kawioru z uklei (ja pominęłam)1.
Filety śledziowe płuczemy pod bieżącą
wodą.2. Mieszamy składniki zalewy. Wkładamy
śledzie do zalewy na 12 godzin.3. Wyjmujemy z zalewy i opłukujemy w zimnej wodzie.4. Mieszamy składniki sosu:
musztardę,
śmietanę,
majonez. Ścieramy
skórkę z cytryny i dodajemy do sosu. Doprawiamy
solą i
pieprzem,
ziołami i
czosnkiem. Ostrożnie wkładamy filety do sosu.5.
Chleb żytni (np. TEN) kroimy w cienkie kromki i zapiekamy z
serem.6.
Filety śledziowe wykładamy na talerze, dekorujemy plastrami
cebuli,
rzodkiewki,
koperkiem,
rzeżuchą i
kawiorem. Podajemy razem z grzankami z
serem.Przepis dodaję do akcji:
