Wykonanie
            
Kilka lat temu przestałam robić 
korniszony na zimę, w tym roku nabrałam na nie ochoty i okazało się, że zapodziałam swój przepis. Z pomocą przyszła mi strona 
Margarytki, a podana przez Nią receptura wydaje mi się bardzo podobna do tej mojej sprzed lat.Polecam :)Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres 
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).Składniki na 1 słoik o rozmiarze 0,9l:6 plasterków obranej 
marchewki2 baldachy 
kopru3 ziarna 
ziela angielskiego1 mały 
liść laurowy1 ząbek 
czosnkukilka wiórków korzenia 
chrzanu6 ziaren 
pieprzuogórków tyle, ile zmieści się do słoikaszczypta 
pieprzu mielonegopół łyżeczki 
gorczycySkładniki na zalewę:4 szklanki 
wody1 i 1,5 szklanki 
octu 10%1 czubata łyżka 
soli, kamiennej niejodowanej5 czubatych łyżek 
cukru
Wykonanie:1. Na dno wyparzonych słoików włóż: 
koper, 
marchew, 
czosnek, 
liść laurowy, 
ziele angielskie, 
chrzan, 
pieprz.2. Włóż do słoików tyle 
ogórków, ile uda się Tobie zmieścić.3. Posyp 
ogórki gorczycą i mielonym 
pieprzem.4. Składników na zalewę NIE gotujemy, tylko dobrze mieszamy, aby dobrze rozpuściły się składniki.5. Zalej słoiki zalewą. Zamknij.6. Na dnie dużego garnka ułóż ściereczkę lub gazetę.7. Wstaw słoiki do garnka i zalej je zimną 
wodą, która ma sięgać 2/3 wysokości słoików.8. Gotuj pod przykryciem, a kiedy 
woda zacznie wrzeć gotuj jeszcze około 2-3 minut (2/3 
ogórków ma zmienić barwę z ciemnozielonej na jasnozieloną).9. Słoiki ustaw na ręczniku i przykryj drugim.10. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia.Smacznego :)