Wykonanie
Kilka lat temu przestałam robić
korniszony na zimę, w tym roku nabrałam na nie ochoty i okazało się, że zapodziałam swój przepis. Z pomocą przyszła mi strona
Margarytki, a podana przez Nią receptura wydaje mi się bardzo podobna do tej mojej sprzed lat.Polecam :)Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).Składniki na 1 słoik o rozmiarze 0,9l:6 plasterków obranej
marchewki2 baldachy
kopru3 ziarna
ziela angielskiego1 mały
liść laurowy1 ząbek
czosnkukilka wiórków korzenia
chrzanu6 ziaren
pieprzuogórków tyle, ile zmieści się do słoikaszczypta
pieprzu mielonegopół łyżeczki
gorczycySkładniki na zalewę:4 szklanki
wody1 i 1,5 szklanki
octu 10%1 czubata łyżka
soli, kamiennej niejodowanej5 czubatych łyżek
cukruWykonanie:1. Na dno wyparzonych słoików włóż:
koper,
marchew,
czosnek,
liść laurowy,
ziele angielskie,
chrzan,
pieprz.2. Włóż do słoików tyle
ogórków, ile uda się Tobie zmieścić.3. Posyp
ogórki gorczycą i mielonym
pieprzem.4. Składników na zalewę NIE gotujemy, tylko dobrze mieszamy, aby dobrze rozpuściły się składniki.5. Zalej słoiki zalewą. Zamknij.6. Na dnie dużego garnka ułóż ściereczkę lub gazetę.7. Wstaw słoiki do garnka i zalej je zimną
wodą, która ma sięgać 2/3 wysokości słoików.8. Gotuj pod przykryciem, a kiedy
woda zacznie wrzeć gotuj jeszcze około 2-3 minut (2/3
ogórków ma zmienić barwę z ciemnozielonej na jasnozieloną).9. Słoiki ustaw na ręczniku i przykryj drugim.10. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia.Smacznego :)