Wykonanie

Wczoraj wspólnie z przyjaciółmi rozpoczęliśmy sezon grillowy :). Przygotowałam dwa rodzaje bardzo aromatycznych szaszłyków, a poniżej przedstawiam przepis na te z ziołowymi kotlecikami.Inspirowałam się kolorową kuchnią Bliskiego Wschodu, gdzie bardzo popularne są grillowane kebaby z
mięsa mielonego.Kebab po grecku z
kurczakiem i warzywami: przepis .Szaszłyki podałam z
sosem czosnkowym: przepis .Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).

Składniki:0,5 kg dowolnego
mięsa mielonego (użyłam wieprzowego)4 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskęgarść
natki pietruszki, poszatkowanejgarść
koperku, poszatkowanego1
jajkosólpieprz0,5 łyżeczki
oregano0,5 łyżeczki suszonego
tymianku0,5 łyżeczki
chilli w proszku1 duża
czerwona cebula1
żółta papryka1 pomarańczowa
papryka
Wykonanie:1. Wyrób nieklejącą się do rąk masę z
mięsa,
natki,
pietruszki,
jajka,
czosnku,
tymianku,
chilli,
oregano,
soli i
pieprzu.2. Wstaw do lodówki na około 1-2 godziny.3. Na pół godziny przed rozpoczęciem przygotowywania szaszłyków włóż drewniane patyczki do
wody. Mają nasiąkać
wodą.4. Pokrój
papryki i
cebulę na średnie kawałki.5. Z
mięsa uformuj niewielkie kule.6. Na mokre patyczki nabijaj naprzemiennie kawałki
papryki,
cebuli i
mięsne kule.7. Grilluj na aluminiowych tackach, aż do lekkiego zbrązowienia szaszłyków.

Smacznego :)