ßßß Cookit - przepis na SZASZŁYKI Z ZIOŁOWYMI KOTLETAMI

SZASZŁYKI Z ZIOŁOWYMI KOTLETAMI

nazwa

Wykonanie

Wczoraj wspólnie z przyjaciółmi rozpoczęliśmy sezon grillowy :). Przygotowałam dwa rodzaje bardzo aromatycznych szaszłyków, a poniżej przedstawiam przepis na te z ziołowymi kotlecikami.
Inspirowałam się kolorową kuchnią Bliskiego Wschodu, gdzie bardzo popularne są grillowane kebaby z mięsa mielonego.
Kebab po grecku z kurczakiem i warzywami: przepis .
Szaszłyki podałam z sosem czosnkowym: przepis .
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres [email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
0,5 kg dowolnego mięsa mielonego (użyłam wieprzowego)
4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
garść natki pietruszki, poszatkowanej
garść koperku, poszatkowanego
1 jajko
sól
pieprz
0,5 łyżeczki oregano
0,5 łyżeczki suszonego tymianku
0,5 łyżeczki chilli w proszku
1 duża czerwona cebula
1 żółta papryka
1 pomarańczowa papryka
Wykonanie:
1. Wyrób nieklejącą się do rąk masę z mięsa, natki, pietruszki, jajka, czosnku, tymianku, chilli, oregano, soli i pieprzu.
2. Wstaw do lodówki na około 1-2 godziny.
3. Na pół godziny przed rozpoczęciem przygotowywania szaszłyków włóż drewniane patyczki do wody. Mają nasiąkać wodą.
4. Pokrój papryki i cebulę na średnie kawałki.
5. Z mięsa uformuj niewielkie kule.
6. Na mokre patyczki nabijaj naprzemiennie kawałki papryki, cebuli i mięsne kule.
7. Grilluj na aluminiowych tackach, aż do lekkiego zbrązowienia szaszłyków.
Smacznego :)
Źródło:http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2015/06/szaszyki-z-zioowymi-kotletami.html