ßßß Cookit - przepis na Burek meso czyli bałkański przysmak z mięsem

Burek meso czyli bałkański przysmak z mięsem

nazwa

Wykonanie

Będąc w czeskim sklepie na etykiecie z ceną było napisane filo, od razu kupiłam 2 opakowania :) Nie przyglądałam się wtedy opakowaniu. No i obiecałam mężowi burka z mięsem :D
W domu okazało się, że jest to po prostu ciasto francuskie, mimo wszystko spróbowałam coś wykombinować
SKŁADNIKI:
1 opakowanie ciasta francuskiego (powinno być filo)
500g mięsa mielonego
1 duża cebula
koperek świeży
sól, pieprz, tymianek, papryczka chili, 2 ząbki czosnku
masło
Cebulę pokrojoną w kosteczkę zeszklić na masełku, dodać sprasowane ząbki czosnku i pokuszoną papryczkę chili. Następnie dodać mięso mielone i smażyć przez 20 minut. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i posiekanym świeżym koperkiem.
Na rozłożone ciasto francuskie nałożyć jedną warstwę farszu mięsnego i zawinąć ciasto. Ciasto posmarować roztopionym masłem.
Piec w piekarniku nastawionym na 200 stopni przez 25-30 minut do pięknego zarumienienia się.
Burka można zjeść samego lub z sosem jogurtowo-ziołowym.
Najlepszego Burka jedliśmy w Albanii i Czarnogórze, nasz wyszedł bardzo fajnie.. ale na Bałkanach smakuje inaczej :D
Smacznego !!!
Źródło:http://marciochakucharzy.blogspot.com/2015/03/burek-meso-czyli-bakanski-przysmak-z.html