Wykonanie
Będąc w czeskim sklepie na etykiecie z ceną było napisane filo, od razu kupiłam 2 opakowania :) Nie przyglądałam się wtedy opakowaniu. No i obiecałam mężowi
burka z
mięsem :DW domu okazało się, że jest to po prostu
ciasto francuskie, mimo wszystko spróbowałam coś wykombinować

SKŁADNIKI:1 opakowanie
ciasta francuskiego (powinno być filo)500g
mięsa mielonego1 duża
cebulakoperek świeży
sól,
pieprz,
tymianek,
papryczka chili, 2 ząbki
czosnkumasło
Cebulę pokrojoną w kosteczkę zeszklić na masełku, dodać sprasowane ząbki
czosnku i pokuszoną
papryczkę chili. Następnie dodać
mięso mielone i smażyć przez 20 minut. Doprawić
solą,
pieprzem,
tymiankiem i posiekanym świeżym
koperkiem.

Na rozłożone
ciasto francuskie nałożyć jedną warstwę farszu
mięsnego i zawinąć ciasto. Ciasto posmarować roztopionym
masłem.

Piec w piekarniku nastawionym na 200 stopni przez 25-30 minut do pięknego zarumienienia się.
Burka można zjeść samego lub z
sosem jogurtowo-
ziołowym.

Najlepszego
Burka jedliśmy w Albanii i Czarnogórze, nasz wyszedł bardzo fajnie.. ale na Bałkanach smakuje inaczej :D

Smacznego !!!