Wykonanie
Ciasto francuskie faszerowane
mięsem mielonym...


Dzisiaj na pytanie - co byś zjadł na obiad? Usłyszałam -
Mięso mielone w cieście francuskim... Proszę bardzo! Widok zaskoczenia na twarzy był bezcenny :)Składniki:porcja
ciasta francuskiegook 100-150g
mięsa mielonegopieprz,
sól,
tymianek do smakumała
cebula2 ząbki
czosnkugarść świeżej
pietruszkimargaryna do smażeniaPrzygotowanie:
Cebulę i
czosnek kroimy w kostkę. Wszystko podsmażamy na patelni, kiedy się zarumieni dodajemy
mięso mielone. Dodajemy
przyprawy i
pietruszkę. Całość wykładamy na ciasto, sklejamy brzegi poprzez zrolowanie i zagniecenie. Górę nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Piekarnik nagrzewamy do 200 st i pieczemy do momentu zarumienienia. Następnie przewracamy calzone na drugą stronę i pieczemy ponownie po wcześniejszym nakłuciu widelcem. Kiedy druga strona się zarumieni - calzone jest gotowe. Ja podałam je z dodatkiem
kalafiora. Polecam! :)