Wykonanie

W zeszłym tygodniu rozpoczęłam urlop i powinnam
mieć teraz ciut więcej czasu na buszowanie w kuchni, ale przez chorobę i domowe sprawy czasu mam mniej niż zwykle.Dzisiaj jednak wygospodarowałam moment na przygotowanie smacznego i prostego ciasta!

Masa twarogowa i
brzoskwinie stanowią bardzo soczysty kontrast w porównaniu z chrupiącym
ciastem.Poniżej mam dla Was mnóstwo zdjęć krok po kroku, więc przygotowanie brzoskwiniowej plecionki nie powinno stanowić dla was żadnego problemu.

Przepis ze zdjęciami krok po kroku .Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło)Składniki:gotowe
ciasto francuskie (już rozwałkowane)250 gramów
twarogu śmietankowego1
żółtko1 saszetka
cukru z prawdziwą
wanilią3 łyżki
cukru0,5-1 łyżeczki
skórki z cytrynyduża puszka
brzoskwiń1
jajkopół szklanki
cukru pudruniewielka ilość
soku z cytrynymąka do posypania ciasta i papieru do pieczenia

Wykonanie:1. Odcedź
brzoskwinie z
syropu i pokrój na grubsze plastry.

2. Utrzyj
twaróg z
żółtkiem,
skórką cytrynową,
cukrem i
cukrem waniliowym.


3. Oprósz
mąką papier do pieczenia.4. Odetnij 4 rogi ciasta.

5. Oprósz ciasto
mąką.6. Rozsmaruj
ser na środku ciasta.

7. Ułóż na
serze brzoskwinie.

8. Nałóż przycięte boki na
brzoskwinie, a pozostałe dwa boki ponacinaj na paseczki.

9. Pozaplataj paseczki na siebie i posmaruj ciasto mieszanką roztrzepanego
jajka z 1 łyżką
wody.

10. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. przez około pół godziny (lub krócej, w zależności od piekarnika). Gotowy wypiek będzie złotawo-brązowy.

11. Podczas, kiedy ciasto stygnie, przygotuj
lukier: do
cukru pudru dodawaj stopniowo niewielkie ilości
soku z cytryny, aby otrzymać pożądaną konsystencję.

13. Polej ciasto lukrem.


Smacznego :)Inspiracja