ßßß Cookit - przepis na SZYBKIE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI I SEREM

SZYBKIE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI I SEREM

nazwa

Wykonanie

W zeszłym tygodniu rozpoczęłam urlop i powinnam mieć teraz ciut więcej czasu na buszowanie w kuchni, ale przez chorobę i domowe sprawy czasu mam mniej niż zwykle.
Dzisiaj jednak wygospodarowałam moment na przygotowanie smacznego i prostego ciasta!
Masa twarogowa i brzoskwinie stanowią bardzo soczysty kontrast w porównaniu z chrupiącym ciastem.
Poniżej mam dla Was mnóstwo zdjęć krok po kroku, więc przygotowanie brzoskwiniowej plecionki nie powinno stanowić dla was żadnego problemu.
Przepis ze zdjęciami krok po kroku .
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres [email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło)
Składniki:
gotowe ciasto francuskie (już rozwałkowane)
250 gramów twarogu śmietankowego
1 żółtko
1 saszetka cukru z prawdziwą wanilią
3 łyżki cukru
0,5-1 łyżeczki skórki z cytryny
duża puszka brzoskwiń
1 jajko
pół szklanki cukru pudru
niewielka ilość soku z cytryny
mąka do posypania ciasta i papieru do pieczenia
Wykonanie:
1. Odcedź brzoskwinie z syropu i pokrój na grubsze plastry.
2. Utrzyj twaróg z żółtkiem, skórką cytrynową, cukrem i cukrem waniliowym.
3. Oprósz mąką papier do pieczenia.
4. Odetnij 4 rogi ciasta.
5. Oprósz ciasto mąką.
6. Rozsmaruj ser na środku ciasta.
7. Ułóż na serze brzoskwinie.
8. Nałóż przycięte boki na brzoskwinie, a pozostałe dwa boki ponacinaj na paseczki.
9. Pozaplataj paseczki na siebie i posmaruj ciasto mieszanką roztrzepanego jajka z 1 łyżką wody.
10. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. przez około pół godziny (lub krócej, w zależności od piekarnika). Gotowy wypiek będzie złotawo-brązowy.
11. Podczas, kiedy ciasto stygnie, przygotuj lukier: do cukru pudru dodawaj stopniowo niewielkie ilości soku z cytryny, aby otrzymać pożądaną konsystencję.
13. Polej ciasto lukrem.
Smacznego :)
Inspiracja
Źródło:http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2015/05/szybkie-ciasto-z-brzoskwiniami-i-serem.html