ßßß Cookit - przepis na Sernik jagodowy

Sernik jagodowy

nazwa

Wykonanie

No i wyczyściłam sobie zapas mrożonych jagód niemal doszczętnie, ale zdecydowanie warto było. Rewelacyjny sernik o pięknym kolorze i wspaniałym smaku, na spodzie ciasteczkowym.
U mnie wyszedł sernik z rodzaju tych ciężkich i wilgotnych, chyba dlatego że użyłam tłustego twarogu, który zmieliłam sama. Jagody zdecydowanie dodały mu lekkości, a efekt końcowy był niesamowity. Po prostu pycha :)
A przepis pochodzi od Dorotuś z bloga "Moje Wypieki"
Proporcje zwiększyłam gdyż piekłam w tortownicy o średnicy 27 cm i na taką podaję poniżej.
Składniki:
Spód ciasteczkowy:
225 g ciasteczek digestive pokruszonych (ja użyłam ciasteczek owsianych "Wiatraczki", które włożyłam do torebki foliowej i stłukłam tłuczkiem do mięsa))
115 g roztopionego masła
Masa serowa:
1100 g twarogu śmietankowego tłustego, zmielonego
3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
300 g drobnego cukru
6 jajek
3 łyżki mąki
1,5 łyżki soku z cytryny
370 g jagód ( u mnie mrożone, które lekko rozmroziłam)
Polewa:
370 ml creme fraiche (lub gęstej, kwaśnej śmietany) - ja użyłam 18% Piątnicy
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Tortownicę bardzo dokładnie wykładamy folią aluminiową. Pokruszone ciastka mieszamy z masłem i wykładamy na spód tortownicy. Tortownicę wstawiamy do lodówki i schładzamy przez ok. 20 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.
Wszystkie składniki masy serowej oprócz jajek miksujemy na gładką masę. Ja najpierw zmiksowałam blenderem jagody i takie już zmiksowane dodałam do masy serowej. Na końcu dodajemy jajka i miksujemy jeszcze krótką chwilę.
Masę serową wylewamy na schłodzony wcześniej spód.
Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 55 minut. Sernika nie pieczemy do suchego patyczka, upieczony powinien ścięty i sprężysty na wierzchu.
Składniki na polewę mieszamy.
Sernik wyjmujemy z piekarnika, rozprowadzamy na wierzchu polewę i pieczemy jeszcze przez 10 minut.
Po upieczeniu studzimy i odstawiamy do lodówki, najlepiej na noc, gdyż dopiero wtedy sernik nabiera odpowiedniej konsystencji. Potem również przechowujemy w lodówce.
Smacznego :)
Źródło:http://kochamgary.blogspot.com/2011/05/sernik-jagodowy.html