ßßß
Składniki ciasta:3 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki mleka1 torebka suchych drożdży 7 gr1 jajko2 żółtka3/4 szklanki cukru1/4 kostki masła (rozpuszczona)1 łyżka cukru waniliowego1/2 łyżeczki drobno startej skórki z cytrynyNadzienie:około 1/2 kg twarogu ( lepiej smakują jak ser jest zmielony)cukier waniliowycukier do smaku zależy jakie słodkie lubicie :) na część moich drożdżówek dałam maliny (wtedy należy dać nieco więcej cukru - posypać owoce)Lukier:szklanka cukru pudrułyżka soku z cytrynyokoło 3-4 łyżek ciepłego mlekaSuche drożdże mieszamy z mąką, cukrem, cukrem waniliowym i skórką. Mleko podgrzewamy. Jajka ubijamy widelcem.Do mąki z cukrem i skórką dodajemy jajka, wlewamy mleko i wyrabiamy ciasto. Ciasto ma być dosyć gęste i mało kleiste. Do tak przygotowanego ciasta dolewamy rozpuszczone, lekko ciepłe masło i jeszcze raz całość porządnie wyrabiamy. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy całość do wyrośnięcia (około 2 godz).W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy nadzienie. Staranie mieszamy wszystkie składniki oprócz owoców.Wyrośnięte ciasto przekładamy na wysypaną mąka stolnicę, formujemy w kulę . Ciasto dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy je na grubość około 0.5 cm, smarujemy serem. (Jedną część posypujemy malinami bądź innymi owocami)Zwijamy na dwa (jak roladę)Powstały pas zwiniętego ciasta kroimy na równe kawałki.Następnie każdy kawałek skręcamy.Tak przygotowane bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w odstępach 3-4 cm, przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na jakieś 20 minut. W tym czasie przygotowujemy lukier ucierając wszystkie jego składniki do momentu, aż masa będzie jednolita.Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 20-30 minut.