ßßß
400 gramów mąki pszennej + ewentualnie odrobina do podsypania25 gramów drożdży3/4 szklanki ciepłego mleka40 gramów stopionego, schłodzonego masła50 gramów cukru1 jajomasa serowa:450 - 500 gramów twarogu półtłustego2 żółtka2 łyżki cukru waniliowego3 - 4 łyżki cukru2 łyżki miękkiego masłalukier:1 szklanka cukru pudru1,5 łyżki wody1 łyżka soku z cytrynyZ ciepłego mleka, drożdży, 1 łyżeczki cukru i 1 łyżeczki mąki zrobić rozczyn i odstawić na 15 minut.Z reszty mąki, cukru, jaja, masła i wyrośniętego rozczynu zarobić elastyczne ciasto, odstawić do podwojenia objętości.W tym czasie ser dobrze pognieść, dodać masło, żółtko, cukry, wymieszać.Ciasto po wyrośnięciu odgazować, na omączonym blacie rozwałkować na prostokąt około 50x40 cm, posmarować masa serową.
Następnie przykryć 1/3 dolnej części ciasta, lekko przyklepać.
Następnie nakryć pozostałą górną 1/3 ciasta.
Powstały kształt pokroić na około 12 - 13 równych części.
Następnie każdą z nich przekręcić w połowie, by powstała spiralka.
Bułeczki poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach, pozostawić do napuszenia na 20 minut.
Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, na złoto.