Wykonanie

"Adźi" (zapis fonetyczny) to syryjskie placuszki, wyglądem przypominające racuchy. Przez obecną sytuację w Syrii mamy wylew Syryjczyków w ośrodku, w którym pracuję, więc mam szansę nauczyć się ich jedzenia. Adźi jest niezwykle popularne i bardzo lubiane przez dzieci.Na poniższym zdjęciu widać racuchy, które zrobiła Syryjka i przyniosła nam do biura na obiad.

Placki podaje się z aromatycznymi
sałatami.Polecam :)Przepis ze zdjęciami krok po kroku.Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).Składniki:3 duże
jajka1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia2 średnie
ziemniakipół średniej
cebuliokoło 1 szklanki
mąki pszennejokoło pół szklanki
wody gazowanejmały pęczek
natki pietruszkichilli lub
ostra papryka w proszku
sólpieprz
Wykonanie:1. Ubij
jajka z
solą. Gotowe będą kremowe i mocno spienione.


2. Dodawaj do
jajek na przemian przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
wodę.


3. Powstała masa będzie
mieć dużo pęcherzyków powietrza.

4. Dodaj
chilli i
pieprz. Placki mają być lekko pikantne.

5. Na tarce o małych oczkach zetrzyj
cebulę.

6. Na takiej samej tarce zetrzyj
ziemniaki i wyciśnij z nich sok.

7. Odciśnięte
ziemniaki, drobno poszatkowaną
natkę i
cebulę wmieszaj w ciasto. Powinno
mieć konsystencję ciasta naleśnikowego (w zależności od potrzeby można dodać ciut więcej
mąki lub
wody).

8. Smaż racuchy po obu stronach na rozgrzanym
oleju.9. Usmażone przełóż na papierowe ręczniczki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

10. Podawaj ze świeżymi warzywami.Smacznego :)