ßßß Cookit - przepis na SYRYJSKIE "RACUCHY" ZIEMNIACZANE

SYRYJSKIE "RACUCHY" ZIEMNIACZANE

nazwa

Wykonanie

"Adźi" (zapis fonetyczny) to syryjskie placuszki, wyglądem przypominające racuchy. Przez obecną sytuację w Syrii mamy wylew Syryjczyków w ośrodku, w którym pracuję, więc mam szansę nauczyć się ich jedzenia. Adźi jest niezwykle popularne i bardzo lubiane przez dzieci.
Na poniższym zdjęciu widać racuchy, które zrobiła Syryjka i przyniosła nam do biura na obiad.
Placki podaje się z aromatycznymi sałatami.
Polecam :)
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres [email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
3 duże jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 średnie ziemniaki
pół średniej cebuli
około 1 szklanki mąki pszennej
około pół szklanki wody gazowanej
mały pęczek natki pietruszki
chilli lub ostra papryka w proszku
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Ubij jajka z solą. Gotowe będą kremowe i mocno spienione.
2. Dodawaj do jajek na przemian przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wodę.
3. Powstała masa będzie mieć dużo pęcherzyków powietrza.
4. Dodaj chilli i pieprz. Placki mają być lekko pikantne.
5. Na tarce o małych oczkach zetrzyj cebulę.
6. Na takiej samej tarce zetrzyj ziemniaki i wyciśnij z nich sok.
7. Odciśnięte ziemniaki, drobno poszatkowaną natkę i cebulę wmieszaj w ciasto. Powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego (w zależności od potrzeby można dodać ciut więcej mąki lub wody).
8. Smaż racuchy po obu stronach na rozgrzanym oleju.
9. Usmażone przełóż na papierowe ręczniczki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
10. Podawaj ze świeżymi warzywami.
Smacznego :)
Źródło:http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2015/03/syryjskie-racuchy-ziemniaczane.html