Wykonanie

Składniki na ciasto:jedno całe
jajko400 gram
mąki pszennejszczypta
solipół szklanki
wodySkładniki na farsz:500 gram ugotowanych
ziemniaków250 gram tłustego (lub półtłustego)
sera białego dobrej jakościtrzy duże
cebule100 gram tłuszczu (najlepiej
smalcu)garść
natki pietruszkisól i
pieprz
Przygotowanie:
Cebule pokrój w drobną kostkę i smaż na tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Pozostaw do wystudzenia.Ugotowane
ziemniaki i
ser przeciśnij przez praskę do
ziemniaków.Do masy
serowo-ziemniaczanej dodaj
cebulkę razem z tłuszczem, ( jest on konieczny do ujednolicenia masy! pod żadnym pozorem nie pozbywaj się tłuszczu po smażeniu
cebuli!) drobno pokrojoną
natkę pietruszki oraz
przyprawy. Wyrabiaj dłońmi do uzyskania jednolitej masy.Na stolnicy przygotuj
mąkę. Uformuj z niej kopczyk i zrób w nim niewielkie zagłębienie. Do środka wsyp szczyptę
soli, wbij całe
jajko. Lekko zamieszaj, aby
białko nie rozlało się na boki. Dolej
wodę. Wyrabiaj przez około 10 minut.Jeśli ciasto jest zbyt lejące dodaj
mąki. Po wyrobieniu powinno być gładkie i elastyczne, jednak dość twarde. (zbyt luźne ciasto rozpadnie się podczas gotowania, zbyt zwięzłe, będzie twarde i niesmaczne)Podziel ciasto na 3 części. Kiedy nie używasz ciasta, przykryj je miseczką aby nie wyschło.Rozwałkuj cienko na niewielkiej ilości
mąki. Wykrawaj ciasto szklanką o średnicy około 6 cm.Na każdy krążek ciasta nakładaj małą łyżeczkę farszu. Zlepiaj brzegi.Pierogi wrzucaj na gotującą się, osoloną
wodę i wyjmuj po około 3 minutach.Ugotowane pierożki studź na ściereczce aby nie uległy zlepianiu się. Zimne możesz delikatnie posmarować
olejem, wtedy będziesz
mieć pewność, że ciasto nie poklei się.

Smacznego!