Wykonanie

Od bardzo dawna chodził za mną
chiński kurczak w cieście z
sosem słodko-kwaśnym. Poszperałam w książkach kucharskich, na forach i stworzyłam swój własny przepis. Nie udało mi się odtworzyć smaku sosu, który serwowała moja ulubiona restauracja chińska w Gorzowie, ale ten mój jest też OK i ma idealną, "
miodową" konsystencję. Ciasta, którego użyłam do
kurczaka, można użyć do, np.
kalafiora w cieście.
Sos słodko-kwaśny będzie wyśmienity też do sajgonek.Przepis krok po kroku .Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).Składniki na podstawowy
sos słodko-kwaśny:1 łyżka jasnego
sosu sojowego (light
soya sauce)2 łyżki
koncentratu pomidorowego2 łyżki
octu ryżowego (można użyć
winnego)pół łyżeczki
płatków chilli2 łyżeczki
cukru60 ml
wodyodrobina
imbiru w proszku (do smaku; opcjonalnie)1-2* łyżeczki
skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej* W zależności od pożądanej konsystencji. Użyłam prawie dwóch łyżeczek i sos miał konsystencję gęstego
miodu.Wykonanie:1. Wymieszaj
skrobię z
wodą.2. Przełóż do rondla wszystkie pozostałe składniki i zalej je
wodą ze
skrobią. Mieszaj trzepaczką.3. Gotuj do zgęstnienia.

Składniki na marynatę:3* pojedyncze
piersi z kurczaka (tak około 500-600 gramów)
woda1 łyżeczka
soli (lub do smaku)1 łyżeczka
czosnku w proszku (lub do smaku)
pieprz (do smaku)* Na zdjęciu poniżej widać pokrojone dwie małe piersi, bo obiad robiłam dla dwóch osób.Wykonanie:1. Pokrój
kurczaka na kawałki.2. Posyp go
przyprawami.3. Zalej niewielką ilością
wody i wymieszaj.

4.
Owiń naczynie folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę.Składniki na ciasto:1,5 łyżeczki
soli1
jajko1 szklanka lodowatej
wody gazowanej40 gramów
skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianejokoło 1, 5 szklanki
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia.Wykonanie:1.
Jajko ubij ze
skrobią i
wodą.2. Wciąż miksując dodaj
sól,
proszek do pieczenia i 1 szklankę
mąki.3. Ciasto ma
mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego, więc w razie potrzeby dodaj jeszcze
mąki (użyłam 1,5 szklanki).

4. Odlej
wodę z
kurczaka i przełóż
mięso do ciasta. Wymieszaj.

5. Rozgrzej
olej.6. Za pomocą drewnianego patyczka wkładaj kawałki
kurczaka do
oleju. Mieszaj. Pamiętaj aby nie smażyć wielu kawałków
mięsa na jeden raz.
Mięso nie może się skleić.

7. Zbieraj małe kawałki ciasta z powierzchni
oleju.

8.
Kurczaka smaż około 3 minut i wyjmij go na papierowy ręczniczek. Po jednej minucie włóż
mięso z powrotem do tłuszczu.

9. Smaż do zarumienienia.10. Podawaj z
ryżem,
sosem słodko-kwaśnym i surówką z
octem.

Smacznego :)