Wykonanie

Muffiny z
jagodami są zdecydowanie moim ulubionym rodzajem tego wypieku. Przepis, który Wam przedstawiam jest bardzo szybki i prosty (w godzinę przygotujecie i upieczecie babeczki).
Jagody można zastąpić, np.
brzoskwiniami,
malinami czy
bakaliami.Przepis ze zdjęciami krok po kroku.Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).

Składniki na około 9 dużych muffinek:około 1,75-2 szklanek
mąki pszennej4 pełne łyżki kwaśnej
śmietany 18% (mniej więcej 1/4 szklanki)1/4 szklanki pełnego
mleka2 duże
jajka3/4 szklanki
cukrupół szklanki
oleju1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sody (może być ciut mniej)2 łyżeczki esencji waniliowej lub skórka z 1
cytrynyjagody lub
borówki (tak około 1 szklanki)Składniki na kruszonkę:4-5 łyżek
mąki1 łyżka
cukruzimne
masło, tak około 1-2 łyżek

Wykonanie:1. Zrób kruszonkę z wszystkich podanych składników.2. Zmiksuj ze sobą
olej,
jajka,
mleko,
śmietanę,
cukier, esencję
waniliową. Nie miksuj długo, chodzi tylko o dobre połączenie się składników. Zamiast miksera można użyć trzepaczki.3. Przesiej
mąkę razem z
proszkiem do pieczenia sodą.4. Za pomocą łyżki wymieszaj suche składniki z mokrymi. Nie mieszaj zbyt dokładnie - w cieście mają pozostać niewielkie grudki. Ciasto ma
mieć gęstą, ale wciąż lejącą się konsystencję.

5. Przelej ciasto do papierowych foremek. Wciśnij w ciasto
owoce.

6. Posyp wierzch muffinek kruszonką.

7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 25 minut.

Smacznego :)