Wykonanie
Zdaje się, że obiecałam w którymś z wcześniejszych wpisów, że pokażę przepis na wykorzystanie resztek
biszkoptu z
Waniliowego Duszka . U mnie wraz ze zniknięciem Duszka w żołądkach pojawił się tenże deser. Chciałam,z żeby tak jak i Duszek był on lekki, jednak chciałam go ożywić
owocami. Tak powstał deser w słoiczkach z dodatkiem kremu
limonkowo -
cytrynowego i wyjątkowo smacznych
winogron, które udało mi się kupić. Przepis dorzucam też do konkursu i akcji na słodki deser, z racji tego, ze mam tu dwie wersje -
alkoholową i ''soczkową'' to myślę, ze nada się on zarówno do podkategorii - dla dzieci jak i dla gości :) mimo wszystko dzieci szaleją tu bardziej więc niech ten desem im będzie dany bardziej ;)

Krem:1/2 szklanki gorącej
wody1
galaretka cytrynowa Wodzisław1 małe opakowanie
serka homogenizowanego cytrynowo -
limonkowego1 i 1/2 szklanki schłodzonej
śmietanki kremówkiDo gorącej
wody dodajemy
galaretkę w proszku, rozpuszczamy a w razie potrzeby podgrzewamy na małym ogniu. Studzimy.
Śmietankę ubijamy, a następnie dodajemy
serek i miksujemy chwilę do połączenia się obu mas. Na tym etapie krem może się wydawać za mało słodki, bez obaw. Część kremu przekładamy do garnka z
galaretką (nie może być w niej grudek, nie może ona stężeć) i energicznie mieszamy a następnie całość łączymy z resztą kremu.

Dodatkowo:1/2 kiści
winogronmały kieliszek dobrego
likieru limonkowego lub
cytrynowego, ewentualnie
soku limonkowego (opcjonalnie)ciemny,
czekoladowy biszkopt z
Waniliowego Duszka *
Winogrona myjemy i kroimy na połówki lub ćwiartki (jeżeli mają duże pestki, możemy je wyjąć). W słoiczkach, salaterkach, pucharkach lub szklankach robimy pierwszą warstwę -
biszkopt drobno rozcieramy w palcach na okruszki i umieszczamy na samym dole, a następnie skrapiamy
alkoholem lub
sokiem.

Na
biszkopt wykładamy
owoce, a następnie wlewamy gotowy krem. Czynność powtarzamy.

Nagrobek:kilka
biszkoptów lub
herbatników (4 - 5)2 - 3 kostki
gorzkiej czekoladyDobrze jest przygotować sobie nagrobki przy okazji robienia innego deseru z
czekoladą.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Jeżeli uda nam się trafić ''w punkt'' i będzie miała ona odpowiednią konsystencję, bez problemu napisy jak i krzyże naniesiemy na
biszkopty łyżeczką, w innym wypadku warto pomóc sobie np. robiąc tutkę z papieru do pieczenia.
Biszkopty dobrze jest włożyć do lodówki, aby napis szybciej na nich zastygł. Następnie wkładamy je do już zrobionego deseru i w całości chłodzimy w lodówce przed podaniem. U mnie powstały 4 porcje deseru, jednak wszystko zależy od tego jak dużych słoików czy miseczek użyjecie :)

* Jeżeli nie przygotowywaliśmy Duszka możemy specjalnie dla tego deseru upiec
biszkopt z 2
jajek i 1,5 łyżki
kakao, zmniejszając ilość wszystkich składników o połowę.


Może polubisz też:

Hawajskie Ciasto z Ptasim Mleczkiem i
ananasem
Maślane rogaliki z
budyniem i
malinami
Anielski Puszek - deser błyskawiczny