Wykonanie
            Różne są wersje tego ciasta, zapewne wszystkie są wspaniałe. No bo jak by miało być inaczej skoro są połączeniem delikatnego, puszystego 
biszkopta i 
cytrynowych orzeźwiających mas no i uwieńczenie każdy ma swoje, u mnie jest to 
czekolada, czasem 
kokos. Swoja 
drogą jest to idealne ciasto na 
porę wiosenną i letnią, gdy organizm domaga się witamin a my chcemy się orzeźwić i jeść ciut lżej. Ile 
razy rozsmakowuję się w nim to stwierdzam, że robię je stanowczo zbyt rzadko. Trzeba to nadrobić ;) Dołączycie?





Przygotujcie:
Biszkopt ( polecam upiec z tego przepisu) na masę:1 
galaretka cytrynowa1 kostka 
twarogu półtłustego lub 200z 
serka homogenizowanego2-3 łyżki 
cukru pudru1 szklanka gorącej 
wody0,5l kremówkisok z 1/2 
cytrynynasączenie:0,5szklanki 
wodysok z 1/2 
cytryny1łyżka 
cukru pudrupolewa (opcjonalnie):60g deserowej/gorzkiej/ew. 
mlecznej czekolady60g 
śmietany kremówkiPrzygotowanie:
Biszkopt pieczemy według przepisu. Po ostudzeniu kroimy go na dwa blaty. Do tego przepisu można użyć obu i przełożyć wtedy masą dzieląc ją na dwie porcje. Ja jednak najbardziej lubię jak jest duuużo kremu/masy itp. więc użyłam jednego blatu 
biszkopta. Blat 
biszkopta umieszczamy w tortownicy wyłożonej folią spożywczą. Z podanych składników przygotowujemy poncz i nasączamy nim ciasto. 
Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku. Zostawiamy do ostygnięcia. 
Ser ucieramy z 
cukrem. Kremówkę ubijamy i gdy jest już sztywna dodajemy do niej ostudzoną 
galaretkę i 
utarty ser. Jeszcze chwilę miksujemy jednak już na niskich obrotach. Masę wylewamy na 
biszkopt i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Gdy masa jest już zupełnie ściągnięta możemy przygotować polewę. W tym celu łamiemy na drobne kawałki 
czekoladę i wkładamy do miseczki razem z 
śmietaną kremówką. Roztapiamy ją w kąpieli 
wodnej. Polewę przekładamy do rękawa cukierniczego, lub foliowego woreczka i ozdabiamy nasze ciasto. Polewa jest fajnym akcentem, jednak nie niezbędnym. Czasem jak nie mam na jej przygotowanie czasu, czy możliwości, to posypuje wierzch ciasta starta 
czekoladą, lub wiórkami kokosowymi.Naprawdę gorąco polecam Wam to ciasto, szczególnie na cieplejsze dni, bo wspaniale orzeźwia.Smacznego:)))))