Wykonanie
Szybki i bezproblemowy sernik na zimno o kremowej konsystencji - to tylko dwa główne składniki:
banany i
twaróg. Wyjątkowy, bardzo intensywny
bananowy smak, dodatkowo 'podkręcony' przez dodatek
cytryny :-). Najlepszy na ciepłe weekendy! Gotowy sernik przybiera kolor jasnobrązowy i nie pomaga tu nawet dodatek
cytryny, należy to po prostu przyjąć do wiadomości.. ;-). Najważniejsze w serniku jest bardzo dokładne zmiksowanie
bananów na puree, by po schłodzeniu serniczek był jednolity w konsystencji, a nie 'straciatella' - biały w brązowe kropki; jestem pewna, że sobie poradzicie. Bardzo polecam!Składniki na masę
serową:300 g
twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)400 g
bananów (3 - 4 sztuki), waga po obraniu60 g
cukru pudru12 g
żelatyny w proszku (3 łyżeczki) lub 3 listki
żelatynysok z połowy
cytryny40 ml
wodydodatkowo 3
banany - do środka i dekoracji1
galaretka cytrynowa rozpuszczona w 250 ml gorącej
wody (o połowę mniej niż zaleca instrukcja na opakowaniu) i wystudzonaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Żelatynę zalać
wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (
żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia.W misie miksera umieścić
twaróg i
cukier puder i zmiksować do gładkości. W osobnym naczyniu umieścić
banany i
sok z cytryny, zmiksować blenderem na gładkie puree.
Bananowe puree dodać do
twarogu i zmiksować, do całkowitego połączenia się składników. Dodać lekko tylko ciepłą
żelatynę i dokładnie zmiksować do połączenia (do
żelatyny najlepiej wcześniej dodać 1 - 2 łyżki masy serowej i tak przygotowaną połączyć z resztą).Formę z odpinaną obręczą o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Do formy przełożyć masę
serową. Obrać 2
banany i włożyć w masę
serową (będą widoczne w przekroju serniczka). Wyrównać, włożyć do lodówki do stężenia.Po stężeniu pozostały
banan pokroić w cienkie plasterki, wyłożyć na górę sernika. Zalać całkowicie wystudzoną
galaretką. Odłożyć do lodówki do stężenia.Smacznego :-).