Wykonanie
Witaj na kulinarnym blogu Mentora Smaku, zapraszamy do wspólnych rozkoszy
smakowych!MenuCIASTA(8)DANIA OBIADOWE(12)DESERY(3)
NALEWKI(2)PASTY(3)PASZTETY(1)PRZEKĄSKI(7)PRZYSTAWKI(1)SOSY(1)
ŚLEDZIE(1)TARTY(1)
TORTY(1)ZUPY(9)TłumaczSubskrypcja e-mailKontaktPartnerzy
KonkursyAkcje
BANANOWY SERNIK
Składniki:- 2kg
bananów- 1
cytryna- 500g
twarogu półtłustego- 150g
cukru pudru- 6 łyżeczek
żelatyny- 2
galaretki cytrynowe- 500ml
wodySposób przygotowania:Odkładamy na bok 4
banany, pozostałe obieramy i dokładnie blendujemy. Do musu
bananowego dodajemy świeżo wyciśnięty sok z jednej
cytryny. Do garnka wrzucamy 6 łyżeczek
żelatyny, które zalewamy 6 łyżkami zimnej
wody.
Twaróg wkładamy do miski i miksujemy razem z
cukrem pudrem na gładką masę. Do zmiksowanego
twarogu dodajemy przygotowany wcześniej mus
bananowy. Podgrzewamy naszą napęczniałą w garnku
żelatynę do osiągnięcia płynnej konsystencji. Powoli wlewamy płynną
żelatynę do naszej masy sernikowej ciągle miksując. W kwadratowej formie 22x22cm przygotowujemy spód naszego sernika dokładnie wykładając go okrągłymi
biszkoptami. Następnie wylewamy naszą masę sernikową. W wylaną masę wkładamy trzy całe
banany, wyrównujemy górę sernika i umieszczamy na około 30minut w lodówce. Ostatniego
banana kroimy w plasterki i rozkładamy na masę sernikową. Dwie
galaretki przygotowujemy w 500ml gorącej
wody i czekamy do lekkiego tężenia. Zimną i tężejącą
galaretką wylewamy na wcześniej przygotowany sernik i gotowe. Smacznego :)Copyright 2014 @ MentorSmaku. Technologia Blogger .