ßßß Cookit - przepis na Bananowy sernik na zimno

Bananowy sernik na zimno

nazwa

Wykonanie

Zdecydowanie najlepszy na upały! Jeśli tak jak ja uwielbiacie banany, ten deser jest dla Was. Nie wymaga pieczenia, przygotowanie jest banalne i wbrew pozorom bardzo szybkie. Warto go zrobić! Przepis znalazłam na Moich Wypiekach.
Składniki:
- 300 g twarogu na sernik,
- 6 bananów,
-60 g cukru pudru,
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku,
- 40 ml wody,
- sok z 1/2 cytryny,
- 1 galaretka cytrynowa lub gruszkowa.
4 banany obieramy ze skórki, polewamy sokiem z cytryny, miksujemy blenderem na gładką masę. Odkładamy. Żelatynę zalewamy 40 ml zimnej wody, zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie podgrzewamy, jednak należy pilnować, by nie doprowadzić do wrzenia. Żelatynę cały czas mieszamy, aż do rozpuszczenia. Wówczas zdejmujemy garnek z kuchenki.
Twaróg miksujemy z cukrem pudrem. Po chwili dodajemy masę bananową, miksujemy dalej, a następnie ciepłą żelatynę. Gdy składniki się połączą, mikser można wyłączyć. Na dnie tortownicy (spód wykładamy papierem do pieczenia) układamy 1 banan - najlepiej przekrojony wzdłuż na pół. Zalewamy masą serową. Wkładamy do lodówki. Gdy masa będzie stężona, przygotowujemy galaretkę (rozpuszczamy w ok. 300 ml wrzącej wody). Na masie serowo-bananowej układamy plasterki ostatniego banana, zalewamy lekko tężejącą galaretką. Schładzamy w lodówce. Podajemy po ok. 1-2 godzinach. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2014/06/bananowy-sernik-na-zimno.html