Wykonanie
Planowałam placuszki ze zwykłej
mąki...ale otwierając kuchenną szafkę, rzuciła mi się w oczy dawno nie używana
kaszka kukurydziana. Zastąpiłam więc połowę
mąki polentą i wyszły takie
barwne placuszki. Nie ma słońca za oknem, to chociaż jest na talerzu. :)
Rumowe placuszki z polenty i
płatków owsianych Sante podane z
kiwi, suszonymi
wiśniami i
cynamonowym jogurtemKasza kukurydziana posiada wiele cennych substancji odżywczych: błonnika pokarmowego i
białka, składników mineralnych: fosforu i żelaza oraz witamin z grupy B (B1, B2, B6), niacyny i kwasu foliowego.
Kasza kukurydziana świetnie smakuje zarówno z dodatkami słodkimi,słonymi, jak i pikantnymi.
Kaszę możesz podawać do
mięs, okraszoną
cebulą lub posypaną
koperkiem.
Kasza kukurydziana stanowi także doskonały składnik zup i sałatek. Rewelacyjnie komponuje się z
mlekiem, świeżymi
owocami,
bakaliami oraz posypana
pestkami słonecznika lub dyni na śniadanie.PLACKI OWSIANO-KUKURYDZIANE /przepis własny/Ciasto:20 g
mąki owsianej
aromat rumowy20 g
kaszki kukurydzianej Sante30 g
płatków owsianych Sante
gorący napój owsiany Alpro
jajkołyżka
oleju kokosowego łyżka stewi w kryształkach szczypta
proszku do pieczeniaszczypta
soliPrzygotowanie:
Płatki zalewam
napojem owsianym do ich poziomu,mieszam i odstawiam do napęcznienia pod przykryciem.Następnie dodaję
mąkę,
kaszkę,
olej,
stewię, aromat,
jajko,
proszek do pieczenia oraz
sól i mieszam ze sobą wszystkie składniki.Smażę na dobrze natłuszczonej, rozgrzanej patelni z obu stron około 4 minut (na małym ogniu).Po tym czasie zdejmuję i serwuję z dodatkami
póki ciepłe.Smacznego!