ßßß
Rumowe placuszki z polenty i płatków owsianych Sante podane z kiwi, suszonymi wiśniami i cynamonowym jogurtem
Kasza kukurydziana posiada wiele cennych substancji odżywczych: błonnika pokarmowego i białka, składników mineralnych: fosforu i żelaza oraz witamin z grupy B (B1, B2, B6), niacyny i kwasu foliowego. Kasza kukurydziana świetnie smakuje zarówno z dodatkami słodkimi,słonymi, jak i pikantnymi. Kaszę możesz podawać do mięs, okraszoną cebulą lub posypaną koperkiem. Kasza kukurydziana stanowi także doskonały składnik zup i sałatek. Rewelacyjnie komponuje się z mlekiem, świeżymi owocami, bakaliami oraz posypana pestkami słonecznika lub dyni na śniadanie.PLACKI OWSIANO-KUKURYDZIANE /przepis własny/Ciasto:20 g mąki owsianejaromat rumowy20 g kaszki kukurydzianej Sante30 g płatków owsianych Santegorący napój owsiany Alprojajkołyżka oleju kokosowego łyżka stewi w kryształkach szczypta proszku do pieczeniaszczypta soliPrzygotowanie:Płatki zalewam napojem owsianym do ich poziomu,mieszam i odstawiam do napęcznienia pod przykryciem.Następnie dodaję mąkę, kaszkę, olej, stewię, aromat, jajko,proszek do pieczenia oraz sól i mieszam ze sobą wszystkie składniki.Smażę na dobrze natłuszczonej, rozgrzanej patelni z obu stron około 4 minut (na małym ogniu).Po tym czasie zdejmuję i serwuję z dodatkami póki ciepłe.Smacznego!