Wykonanie
Zrobiłam perfekcyjne, idealnie dopasowane do moich oczekiwań, ZDROWE
ciasteczka owsiane.Są NIEZIEMSKIE, puszyste, mięciutkie, z delikatnym posmakiem
banana. Kiedy trafiałam na orzeszek, cieszyłam się jak dziecko z rozgryzania go. To było jak idealne dopełnienie, pyszna niespodzianka w wypełnionej dobrocią przekąsce.Nareszcie mam coś, co bez wyrzutów sumienia
mogę jeść zarówno przed jak i po treningu. Co da mi siłę do ćwiczeń i będzie nagrodą po ciężkiej pracy. TAK!W czasie moich długich wakacji i ponownego dostępu do kuchni (po prawie dwóch latach!), trochę poszalałam i piekłam, gotowałam oraz smażyłam na potęgę co, niestety, poskutkowało dodaniem mojemu ciałku kilku krągłości tu i ówdzie. Na szczęście, w okresie wakacji jest też MNÓSTWO czasu na ćwiczenia. Co innego, kiedy wakacje się kończą...Teraz znów pełna energii wracam do pracy, więc staram się tworzyć i próbować przepisy, które będą szybkie, wydajne, najlepiej gotowe do odgrzania następnego dnia i, przede wszystkim, ZDROWE.W końcu ani ja, ani Marcin, nie mamy już szesnastu lat i coraz bardziej musimy uważać na to, co i jak jemy.A te
ciasteczka są idealnym rozwiązaniem dla osób w każdym wieku. Wystarczy schrupać kilka na śniadanie lub zabrać ze sobą do szkoły czy pracy. Dają energię jak żadne inne!Pokuście się o zrobienie podwójnej porcji - moje
ciastka zniknęły w przeciągu kilku chwil!



Składniki:1 szklanka
płatków owsianych3/4 szklanki
mąki z pełnego przemiału1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/8 łyżeczki
soli1/3 szklanki
otrębów owsianych1/2 szklanki
orzeszków ziemnych, solonych2 łyżki
oleju kokosowego, rozpuszczonego1
jajo1/2 szklanki
syropu z agawy lub
miodu (ja dodałam pół na pół)1 duży
banan1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoPrzygotowanie:W dużej misce wymieszaj
płatki,
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
sól,
otręby i
orzeszki ziemne.Rozpuść
olej kokosowy, połącz go z
miodem lub
syropem z agawy, dodaj
jajko, wymieszaj. Dodaj ekstrakt
waniliowy.Połącz suche składniki z mokrymi, dodaj rozgniecionego
banana. Wszystko dobrze wymieszaj.Wstaw do lodówki na około 30 minut.Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Formuj
ciasteczka, układaj je na natłuszczonej
olejem kokosowym blasze. Piecz około 12-15 minut.Smacznego!Paulina