ßßß Cookit - przepis na Placuszki z kaszy jaglanej

Placuszki z kaszy jaglanej

nazwa

Wykonanie

Przepis został wyróżniony nagrodą tygodnia w Konkursie “Smaczny przepis na zdrowie z Primaviką”!
Pyszny jesienny deser pełen koloru, smaków i zapachów. Jego walory smakowe podkreśla herbata zielona truskawkowa Nestea, która była inspiracją do powstania dania. „Słodka prawda o stewii, czyli kulinarne inspiracje NESTEA”. Przepis został zgłoszony do konkursu
składniki
100 g kaszy jaglanej
1 jajko
2 łyżki otręb owsianych
2łyżki mielonych orzechów
2 łyżki pestek dyni
1łyżka masła orzechowego
sól do smaku
Gałka muszkatołowa do smaku.
Karmelizowane owoce
jabłko
1 gruszka
1 śliwka
winogrona
2 łyżki pestek dyni30ml herbaty zielonej truskawkowej Nestea
2 łyżki miodu
sok z 1/2 limonki
kardamon do smaku
1 łyżeczka przyprawy do szarlotki
Sos czekoladowy
3 łyżki domowej konfitury śliwkowej
Śliwki suszone
50 ml herbaty zielonej truskawkowej Nestea
40g czekolady gorzkiej
Cynamon, kardamon
Sok z limonki
Otarta świeży skórka z limonki
Dodatkowo
pieguski czekoladowe
granat
Mięta
Wykonanie
Placuszki jaglane
Kaszę jaglaną gotujemy al. dente Do miski wkładamy kaszę,masło orzechowe otręby,mielone orzechy, pestki dyni,jajko i przyprawy. Robotem wyrabiamy na jednolitą masę. Na suchą patelnię kładziemy arkusz papieru do
pieczenia, na którym smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony.
Karmelizowane owoce
Jabłko,gruszkę, śliwkę,winogrona dokładnie myjemy, usuwamy gniazda nasienne,kroimy na ósemki. Na patelnię grillową wkładamy dwie łyżki masła, dodajemy ósemki jabłek, chwilę grillujmy, dodajemy 3 łyżki
miodu,herbatę zieloną i sok z limonki, doprawiamy przyprawą do szarlotki i szczyptą kardamon
Sos śliwkowy
Do garnka wlewamy herbatę zieloną dodajemy powidła śliwkowe, śliwki suszone Kresto pokrojone na kawałki, świeży imbir skórkę i sok z limonki. Gotujemy do redukcji doprawiamy do smaku cynamonem, kardamonem Pod koniec dodajemy czekoladę mieszamy do rozpuszczenia
ziemia jadalna
Ciasteczka pieguski wkładamy do naczynia blenderem miksujemy na drobno. Na talerzu rozsypujemy ziemie jadalną,kładziemy placuszek jaglany, owoce kandyzowane robimy dekoracje z owoców, mięty i sosu czekoladowego, Całość posypujemy karmelizowanymi pestkami dyni
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2014/11/placuszek-jaglany-podany-na-ziemi_14.html